Política

Rússia

Putin desafia l’ordre de detenció del TPI amb una visita a Mongòlia

El president rus és rebut amb honors pel seu homòleg mongol, Ukhnaa Khurelsukh

El Tribunal Penal Internacional ha recordat a les autoritats del país asiàtic que tenen l’obligació d’arrestar el mandatari

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha estat rebut amb honors aquest dimarts a Mongòlia, en la seva primera visita a un país membre del Tribunal Penal Internacional (TPI) d’ençà que l’organisme multilateral dictés l’any passat una ordre de detenció contra el mandatari rus per presumptes crims de guerra.

Putin s’ha trobat avui amb el president del país asiàtic, Ukhnaa Khurelsukh, coincidint amb la commemoració del 85è aniversari de la batalla del rio Khalkh, en què les forces mongoles i soviètiques van derrotar les del Japó imperial. Khurelsukh ha agraït a Putin la seva visita i aquest ha convidat el seu homòleg mongol a participar en les celebracions pels vuitanta anys de la victòria sobre l’Alemanya nazi, el proper 9 de maig.

La visita, que ha servit per revisar les relacions bilaterals i estudiar maneres de millorar la cooperació en diversos àmbits, especialment l’econòmic, suposa un desafiament a l’ordre d’arrest del TPI. El tribunal de La Haia ha recordat a Ulan Bator que Mongòlia té, com a país signant de l’Estatut de Roma –el tractat fundacional del TPI–, l’obligació d’actuar contra els individus contra els quals existeix una ordre de detenció del tribunal si entren al seu territori. Però a la pràctica, els Estat membres poden estar exemptes de realitzar les detencions si fer-ho entra en conflicte amb certes obligacions del tractat o amb la immunitat diplomàtica.

Si Mongòlia no fa res, el tribunal podria remetre el cas a l’Assemblea dels Estats Part. No obstant, les eventuals conseqüències de l’incompliment es limitarien a una amonestació verba. El TPI també podria elevar el cas al Consell de Seguretat de les Nacions Unides, cosa que implicaria conseqüències des del punt de vista jurídic, diplomàtic i de reputació. Però cal recordar que Rússia té dret de veto en aquest organisme.

El Kremlin ja va dir la setmana passada que no li li feia por que Putin fos detingut a Mongòlia. “No estem preocupats (...) Tenim un magnífic diàleg amb els nostres amics de Mongòlia”, va afirmar el portaveu de la presidència russa, Dmitri Peskov. Les relacions diplomàtiques entre Mongòlia i Rússia es remunten al 1921, amb ambaixades establertes a Ulán Bator i Moscou des del 1922, cosa que subratlla la connexió entre tots dos països, ara renovada en un context de creixents tensions internacionals.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

La comissió tècnica pel Prat es desbloquejarà aquest setembre

barcelona
Guerra a Europa

Més de quaranta morts per un bombardeig rus a Ucraïna

Barcelona
Política

L’exalcalde d’Aliança Catalana de Ribera d’Ondara renuncia a l’acta de regidor

Ribera d’Ondara
Guerra a Gaza

Netanyahu carrega contra el Regne Unit per suspendre vendes d’armes

Barcelona
guerra a gaza

La vacunació contra la pòlio a la Franja avança més ràpidament del previst

barcelona
llengua

El consell de la UE desa al calaix l’oficialitat del català

barcelona

Xavier Guitart és el nou delegat del Govern català a la demarcació

GIRONA
Estat espanyol

La magistrada progressista Maria Isabel Perelló presidirà el CGPJ i el Suprem

Barcelona
Estat espanyol

El ple del CGPJ es reuneix per intentar renovar la presidència

Barcelona