Política

líban

Detenen l’exgovernador del Banc Central libanès, sospitós de corrupció

Mitjans locals afirmen que Riad Salameh fins ara era protegit per la classe política

L’exgovernador del Banc Central del Líban Riad Salameh, sospitós de corrupció en diversos casos diferents, ha estat detingut aquest dimarts a Beirut després de prestar declaració en relació amb una sèrie de transaccions milionàries entre l’entitat emissora i l’empresa Optimum Invest.

Una font del ministeri de Justícia libanès que ha demanat l’anonimat ha confirmat a Efe la detenció de Salameh, qui va romandre al capdavant del Banc Central durant tres dècades ininterrompudes, entre 1993 i 2023, i va tancar el seu últim mandat sota investigació en diversos països.

L’Agència Nacional de Notícies del Líban (ANN) també va confirmar que “el fiscal de Cassació, el jutge Yamal al Hayar, va arrestar l’exgovernador del Banc del Líban, Riad Salameh, després d’interrogar-lo avui en el Palau de Justícia en el marc de l’assumpte d’‘Optimum’”.

El cas va sortir a la llum en els últims mesos després que es filtrés un informe auditor que revelava més de 40 transaccions aparentment fraudulentes realitzades durant un període de tres anys entre l’intermediari financer Optimum Invest i l’entitat emissora llavors dirigida per Salameh.

Segons la premsa local, el sistema va servir per a ingressar uns 8.000 milions de dòlars en els comptes del Banc Central amb la intenció d’amagar les seves pèrdues.

En els últims dos anys, Salameh ja es va enfrontar a diverses investigacions i imputacions en territori libanès per presumptes delictes econòmics, així com a perquisicions en diferents països europeus.

A Europa, se li va investigar per una sèrie de transferències milionàries realitzades des del Líban en les quals també estava involucrat el seu germà Raja, sospitós d’haver rebut pagaments milionaris a través de contractes de serveis amb l’entitat emissora libanesa.

Malgrat que es van arribar a emetre prohibicions de viatge, congelacions de béns i fins i tot ordres d’arrest, l’economista mai havia estat detingut fins a aquest dimarts, entre acusacions que era protegit per la classe política.

Alguns experts consideren a Salameh com un dels principals artífexs d’una mena de “sistema de Ponzi” que va portar al col·lapse de l’economia libanesa, amb una intricada enginyeria financera per a mantenir el flux d’ingressos en els bancs i poder cobrir amb ells el creixent deute estatal.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia