Política

estat espanyol

Isabel Perelló promet el càrrec com a presidenta del CGPJ i del Suprem

La magistrada catalana es converteix en la primera dona al capdavant del poder judicial espanyol

La magistrada Isabel Perelló Domènech ha promès aquest matí davant Felip VI el càrrec com a presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) espanyol i del Tribunal Suprem (TS), de manera que es converteix en la primera dona al capdavant dels dos òrgans en tota la seva història.

Perelló (Sabadell, Vallès Occidental, 1958) ha acatat la constitució espanyola en un acte al Palau de la Zarzuela al qual han assistit els presidents del govern espanyol, Pedro Sánchez; del Congrés dels Diputats, Francina Armengol; del Senat, Pedro Rollán; i del Tribunal Constitucional (TC), Cándido Conde-Pumpido; així com el ministre de la Presidència, Justícia i Relacions amb les Corts, Félix Bolaños, informa Efe.

El CGPJ va elegir dimarts Perelló, magistrada de la Sala del Contenciós Administratiu de l’alt tribunal espanyol i afiliada a la progressista Jutges i Jutgesses per a la Democràcia, davant de la també progressista Ana Ferrer.

Aquesta elecció posa fi al bloqueig que l’òrgan de govern dels jutges i magistrat ha patit durant més de cinc anys i mig. La nova presidenta del CGPJ i de l’alt tribunal espanyol va ingressar a la carrera judicial el 1985. Ha ocupat destinacions al Jutjat de Primera Instància i Instrucció de Maó (Menorca), a l’Audiència de Barcelona i al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

També va servir al Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia (1991) i a l’Audiencia Nacional espanyola (1994), i després va passar a ser lletrada al Tribunal Constitucional (1993-2003) i ja el 2009 magistrada de la Sala Tercera del Tribunal Suprem.

Molt pròxima a la ministra de Defensa, Margarita Robles, la nova presidenta del CGPJ va protestar amb ella i amb la magistrada ja jubilada Celsa Picó davant el llenguatge sexista que va utilitzar Carlos Lesmes en 2014, a l’inici del seu mandat al capdavant del poder judicial espanyol, per dirigir-se als seus companys només amb el gènere masculí.

Gairebé vint anys després, el 2022 de cara a les vacants del Tribunal Constitucional, Perelló va ser una de les magistrades que juntament amb altres magistrats es va oferir per no paralitzar el Tribunal de Garanties.

Perelló s’estrenarà aquest dijous al capdavant del poder judicial espanyol amb el discurs de l’obertura de l’Any Judicial en un acte solemne a la seu del Tribunal Suprem presidit per Felip VI i després de sis anys en els quals aquesta al·locució ha estat pronunciada per un president en funcions, a causa de la falta d’acord entre els principals partits de l’Estat –PSOE i el PP– per a la renovació del GGPJ.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia