Política

política

Montero defensa la gestió fiscal catalana amb solidaritat territorial

Sánchez promet duplicar el fons de compensació interterritorial del nou finançament per convèncer la resta d’autonomies

Sense cap referència al concert econòmic o a un nou model fiscal de l’Estat, la vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda del govern espanyol, María Jesús Montero, ha defensat avui al Senat que Catalunya gestioni els impostos tot comprometent-se a finançar els serveis públics dels territoris amb menys recursos. Utilitzant el terme de “finançament singular”, la vicepresidenta ha subscrit el paràgraf de l’acord d’investidura entre PSC i ERC que estableix que Catalunya recapti, gestioni i liquidi els impostos a través de l’Agència Tributària de Catalunya per raó de les “competències no homogènies que té Catalunya i no altres” però, immediatament, ha posat l’èmfasi en el compromís de solidaritat fiscal amb la resta de l’Estat que l’acord inclou. “Avui es debat a Catalunya com avançar en l’autogovern a través de la modificació de la LOFCA” recollint “l’ampli consens al Parlament del 2005 quan es va aprovar l’Estatut” tot garantint “l’autonomia financera i la suficiència de recursos” per Catalunya, defensa Montero. La vicepresidenta ha conclòs posant l’accent en què l’acord d’investidura garanteix “la solidaritat que permeti que els serveis prestats per les diverses autonomies” siguin del mateix nivell.

Montero ha afirmat que l’intent de “conformar un relat fals” per confrontar territoris que fa el PP només es produeix en el “circuit intern de l’M-30” en referència a Madrid. La vicepresidenta primera ha acusat implícitament al govern madrileny d’Ayuso de “populisme fiscal” quan rebaixa impostos al mateix temps que exigeix més diners de l’Estat “perquè no els arriben” els recursos.

De fet, la convocatòria del debat en l’ordre del dia del Senat controlat pel PP qualifica de “secessionisme fiscal” l’acord entre PSC i ERC i, durant la seva intervenció, Montero ha hagut d’escoltar insults de “traïdora” i “desvergonyida” per part de la bancada popular que el president de la cambra, el popular Pedro Rollán, ha instat a retirar.

Per la seva banda, en un acte d’obertura del curs polític, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha assegurat que la reforma del model de finançament que proposarà garantirà més recursos a “totes i cadascuna de les comunitats autònomes dels que van rebre mentre governava el PP”. Això es farà duplicant el fons de compensació interterritorial en un sistema “més just”, que reduirà “les diferències territorials” i atendrà les “singularitats de cadascun dels territoris”. Sánchez sosté que el model també garantirà “la suficiència” de la despesa pública i “exigirà” la “coresponsabilitat fiscal dels governs autonòmics”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Presentaran una moció de censura per fer fora ERC de l’alcaldia de Sant Eugènia de Berga

Santa Eugènia de Berga
política

Illa i Collboni acorden incrementar la taxa turística als creuers que fan escala a Barcelona

barcelona
política

Rull trasllada per carta a Illa el seu enuig sobre l’informe dels Mossos

barcelona
política

Montero defensa la gestió fiscal catalana amb solidaritat territorial

barcelona
estat espanyol

Isabel Perelló promet el càrrec com a presidenta del CGPJ i del Suprem

barcelona
guerra a gaza

Els EUA presenten càrrecs contra els principals líders de Hamàs

barcelona

Junts diu que Antifrau ha obert un expedient a l’Ajuntament

SANT FELIU DE GUÍXOLS
guerra a europa

Dimiteix el ministre d’Afers Estrangers ucraïnès

barcelona
guerra a europa

Almenys sis morts en un atac aeri rus contra Lviv, a la frontera amb Polònia

barcelona