Política

Obren els primers centres de votació als Estats Units

Eleccions als EUA

Tretze estats han obert els seus centres de votació en una jornada que es preveu que més de 130 milions de nord-americans elegeixin un nou president entre el demòcrata Barack Obama i el republicà John McCain.

La localitat de Dixville Notch, a New Hampshire, ha estat la primera en votar, poc després de mitjanit, hora local (5.00 GMT), i els seus 21 electors han anat a les urnes, amb un resultat de 15 vots per a Obama i sis per a McCain.

Les següents meses de votació han obert a les 10.45 GMT a Massachusetts i poc després ho han fet a Maine, la resta de New Hampshire, Rhode Island, Nova York, Connecticut, Nova Jersey, Delaware, Pennsylvania i Vermont.

A les 11.30 GMT han obert els centres a Ohio, West Virginia i Carolina del Nord en una jornada amb temperatures al voltant de 10 graus i pluges des de Carolina del Sud a Connecticut.

La votació, que inclou la renovació d'un terç del Senat i la totalitat dels 435 membres de la Cambra de Representants dels EUA, acabarà entre les 00.01 GMT i les 06.00 GMT del dimecres, depenent dels estats.

El Comitè d'Estudis sobre l'Electorat, un grup independent, calcula que dels més de 200 milions de ciutadans en edat de votar, uns 130 milions aniran a les urnes.

L'elecció presidencial nord-americana no es decideix en el vot directe dels ciutadans sinó en un col·legi electoral, de 538 delegats, on els estats estan representats en proporció als seus habitants. Per guanyar la Casa Blanca, un candidat ha d'assegurar-se un mínim de 270 vots al Col·legi Electoral. Els diversos sondejos d'opinió també atribueixen a Obama un avantatge substancial sobre McCain en els vots del Col·legi Electoral, però segons les enquestes, existeix un grup d'estats encara indecisos.

De mica en mica s'aniran obrint els col·legis electorals a la resta del país, que té sis usos horaris. Els primers en tancar seran a les 00.00 GMT del dimecres, els d'Indiana, Kentucky, Georgia, Carolina del Sud, Vermont i Virginia, i alguns tancaran a aquesta mateixa hora a New Hampshire i altres una hora més tard.

L'últim bloc, tant per l'obertura com per al tancament l'integren Dakota del Nord, Califòrnia, Idaho, Washington (Estat) i Hawaii, que tenen previst el tancament de les seves urnes a les 05.00 GMT del dimecres. L'últim de tots serà aAlaska, on acabarà la votació a les 06.00 GMT de dimecres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El 57% dels votants d’ERC veurien bé investir Illa

barcelona
Política

Mor Montserrat Candini, la primera alcaldessa de Calella

estats units

Biden preveu reprendre la campanya tot i la pressió creixent perquè plegui

barcelona

Els Bombers de l’1-0 no poden demanar l’amnistia per deixadesa judicial

GIRONA

El TIJ insta Israel a revocar els assentaments il·legals i a aturar la discriminació als palestins

barcelona
Política

Mor als 80 anys l’expresident del Vietnam Nguyên Phú Trong (2018-2021)

Rússia

El periodista dels EUA Evan Gershkovich, condemnat per espionatge

Barcelona
POLÍTICA

Mor Frederic Prieto, primer alcalde de Cornellà de Llobregat en democràcia

Cornellà de Llobregat
tribunal

Una jutge si que amnistia Homs per malversació, desmarcant-se del Suprem

barcelona