Política

estat espanyol

Escrivá, confirmat com a nou governador del Banc d’Espanya

El ministre d’Economia oficialitza el nomenament en una compareixença al Congrés espanyol

Nomenament confirmat. El ministre de Transformació Digital i de la Funció Pública, José Luis Escrivá, serà el nou governador del Banc d’Espanya (BdE) per als pròxims sis anys. El ministre d’Economia, Comerç i Empresa, Carlos Cuerpo, ha oficialitzat el nomenament que ja es donava per fet des de dimarts.

En una compareixença en el Congrés espanyol aquesta tarda, Cuerpo ha defensat la idoneïtat d’Escrivá per agafar el relleu al capdavant del banc central espanyol a Pablo Hernández de Cos, que va cessar de les seves funcions el juny passat.

“És el candidat idoni”, ha proclamat Cuerpo en la seva compareixença en el Congrés, que s’ha basat en el currículum d’Escrivá per defensar el nomenament. Ha destacat la “capacitat tècnica”, “experiència europea” i “coneixements bancaris i monetaris” de l’encara ministre de Transformació Digital de la Funció Pública. “Escrivá compta amb la qualificació tècnica necessària, reconeguda i acreditada en la seva experiència”, ha insistit Cuerpo, que ha destacat que durant el pròxim mandat la institució financera haurà d’afrontar “grans desafiaments”.

Escrivá desembarca al Banc d’Espanya després d’una negociació fallida entre el PSOE i el PP per nomenar el substitut d’Hernández de Cos. El nomenament d’Escrivá ha estat criticat per l’oposició pel fet de saltar directament del Consell de Ministres al capdavant d’una institució independent.

Escrivá és ministre des del gener de 2020, quan va assumir la cartera de Seguretat Social, Inclusió i Migracions i, des del novembre de 2023, és el titular del Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública.

Abans de ser ministre, va presidir l’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF), una institució que havia posat en marxa el 2014 amb el suport del govern de Mariano Rajoy i avalat pel prestigi internacional obtingut com a economista especialitzat en anàlisi del sector públic.

Un salt de l’AIReF al Banc d’Espanya probablement s’hauria vist com un retorn natural a l’entitat on Escrivá va iniciar la seva trajectòria professional, però el fet que en els últims quatre anys hagi estat ministre genera rebuig en l’oposició, que no el considera apte per agafar les regnes del Banc d’Espanya.

Escrivá ja té substitut al capdavant del Ministeri de Transformació Digital i de la Funció Pública. Segons s’ha sabut aquest dimecres serà Óscar López, actual cap de gabinet de Pedro Sánchez.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.