Política

Regne Unit

La tragèdia de la torre Grenfell de Londres es podria haver evitat

L’informe sobre el sinistre conclou que les autoritats i el sector de la construcció van fallar greument per evitar el risc d’incendi

L’exjutge Martin Moore-Bick denuncia la “deshonestedat sistemàtica” de les empreses fabricaven i venien revestiments combustibles

Les 72 morts per l’incendi que el 14 de juny de 2017 va cremar la torre Grenfell de Londres es podrien haver evitat si les autoritats i el sector privat no haguessin fracassat durant “dècades” a l’hora de prevenir els perills d’utilitzar materials combustibles en la construcció.

Aquesta és una de les conclusions de l’informe sobre el sinistre que l’exjutge Martin Moore-Bick, ha presentat aquest dimecres després de set anys d’investigació, durant la qual ha escoltat uns 1.600 testimonis i ha analitzat més de tres-cents mil documents.

Moore Bick ha assenyalat que els responsables per la seguretat de l’edifici i els seus ocupants van “fallar greument” durant molts anys de diverses maneres. El document, de 1.700 pàgines, apunta en particular a la “deshonestedat sistemàtica” i l’avarícia dels fabricants i venedors del revestiment de l’edifici, que va contribuir a propagar les flames. Segons ell, hi va haver una “manipulació deliberada i sostinguda” dels contra incendis per part de firmes com Arconic, Celotex i Kingspan, amb interpretacions esbiaixades de els dades i enganys al mercat.

“Arribem a la conclusió que l’incendi de la Torre Grenfell va ser la culminació de dècades de fracàs per part del govern central i altres entitats responsables en el sector de la construcció a l’hora d’examinar el perill d’incorporar materials combustibles a les parets externes d’edificis residencials de gran altura i d’actuar” per prevenir incendis, afirma l’investigador. Segons l’informe, un fabricant va “amagar deliberadament” el risc d’incendi que suposava el seu revestiment. A més, els diversos governs van “ignorar o ajornar” les preocupacions sobre la seguretat de les pràctiques de la indústria. Segons l’informe, la gestió de la seguretat dels edificis a la jurisdicció d’Anglaterra i Gal·les és “greument defectuosa, complexa i fragmentada”.

La investigació també critica l’arquitecte, el principal constructor, les autoritats municipals que gestionaven els habitatges socials i els bombers, per falles en la formació i una manca d’estratègia per evacuar l’edifici, pel simple motiu que no contemplaven que la torres pogués cremar.

L’antic magistrat del Tribunal d’Apel·lació ha indicat que el foc, que va començar en una nevera del quart pis i es va escampar ràpidament per la façana, va ser conseqüència en gran part de la “incompetència”, però en alguns casos també de la “deshonestedat i cobdícia”.

Com a principals recomanacions, l’informe proposa crear un regulador únic per a la construcció, vinculat a un ministeri que el supervisi. També defensa que es constitueixi un Col·legi de Bombers i Rescat per millorar la formació dels professionals, així com les tècniques per examinar la idoneïtat dels materials.

El primer ministre del Regne Unit, Keir Starmer, ha demanat aquest dimecres “perdó en nom de l’Estat” a les víctimes i a totes les famílies afectades pel sinistre, que “mai no hauria d’haver passat”. Starmer ha admès que el país va fallar als residents de Grenfell “abans, durant i després de la tragèdia”. Stermer s’ha compromès a respondre en sis mesos a les 58 recomanacions de l’informe i ha demanat a la policia que acceleri la revisió del cas perquè els infractors siguin jutjats.En aquest sentit, ha indicat que després de la divulgació de l’informe, ara és la justícia la que ha d’actuar perquè els responsables passin comptes.

L’alcalde de Londres, el també laborista Sadiq Khan, ha manifestat en un comunicat que “els perpetradors han de retre comptes immediatament per la seva sistemàtica deshonestedat, cobdícia corporativa, indiferència institucional i negligència”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia