Política

Política

La resolució del TC sobre l’amnistia pot tardar entre sis mesos i un any

El PP presenta el seu recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia

Gamarra assegura que era una “obligació moral”

L’alt tribunal té previst començar a estudiar la norma la setmana que ve a partir de la qüestió que va elevar el juliol el Suprem

El PP ha complert l’amenaça i presentat aquest dijous el seu recurs contra la llei d’amnistia davant el Tribunal Constitucional (TC). La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha defensat que aquest pas era “necessari” i una “obligació moral” dels populars, assegurant que el PP “és l’únic partit d’estat que queda en l’arc parlamentari”. La dirigent del partit ha remarcat que el PP sempre ha defensat que l’amnistia, que va entrar en vigor l’11 de juny, era inconstitucional i també “immoral”, perquè la seva única premissa “era atorgar immunitat a una casta política perquè Pedro Sánchez fos president del govern d’Espanya”.

Segons Gamarra, en el recurs es “plasmen totes les vulneracions i infraccions constitucionals en què incorre” la llei d’amnistia. No només és un recurs necessari, segons Gamarra, “sinó que és una obligació moral del PP com a únic partit d’Estat, fidel a la Constitució i a la igualtat, l’únic partit d’Estat que queda a l’arc parlamentari”.

Segons la secretària general del PP, la llei és inconstitucional perquè “és arbitrària” ja que el seu únic objectiu és “aconseguir el poder a canvi de la impunitat absolutament arbitrària per tots aquells que l’han impulsat i així ho han reconegut els mateixos debats parlamentaris”.

Entre 6 mesos i un any

El ple del Tribunal Constitucional té previst començar a estudiar el dia 10 la constitucionalitat de la norma a partir de la qüestió que va elevar a finals de juliol el Tribunal Suprem i previsiblement l’admetrà a tràmit. Es preveu que el TC pugui resoldre els recursos presentats en un termini de sis mesos i un any, segons fonts de l’alt tribunal citades per l’ACN. Els recursos d’empara es resoldran mitjançant una sentència unificada, mentre que els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes i les qüestions d’inconstitucionalitat tindran cadascun la seva respectiva sentència.

El Suprem va presenta la qüestió d’inconstitucionalitat contra la norma en considerar que pot vulnerar el dret constitucional a la igualtat davant la llei i els principis de seguretat jurídica i prohibició de l’arbitrarietat. L’admissió a tràmit de la qüestió d’inconstitucionalitat suposarà el primer pas per resoldre una qüestió que el president del TC considera prioritària perquè porta emparellades conseqüències penals de presó i embargaments.

Llarena no té pressa

Paral·lelament, fonts del Tribunal Suprem han apuntat aquest dijous que el jutge d’instrucció de l’1-O, Pablo Llarena no té previst activar a curt o mitjà termini l’euroordre contra l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Les mateixes fonts recorden que el jutge no actua mentre hi ha recursos d’apel·lació pendents, que acabaran a la taula del president de la Sala Segona del Suprem, Manuel Marchena. Abans de fer el pas, apunten aquestes fonts, cal que existeixi una situació processal estable.

En aquest marc, Llarena preveu resoldre en 10 o 15 dies el recurs de reforma presentat per la defensa de Puigdemont contra la seva decisió de no aplicar l’amnistia a l’expresident.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.