Política

estat espanyol

Perelló avisa els poders de l’Estat que no donin instruccions als jutges “sobre com interpretar la llei”

La nova presidenta del CGPJ i del Tribunal Suprem s’estrena en el càrrec després de cinc anys de paràlisi amb una crida a blindar la judicatura d’“ingerències externes”

La nova presidenta del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Tribunal Suprem, Isabel Perelló, s’ha estrenat aquest dijous en el càrrec amb un discurs d’obertura de l’any judicial, en què ha demanat “a les diferents forces polítiques i als poders de l’Estat” que “respectin la tasca dels jutges i magistrats”, i ha advertit que “cap poder de l’Estat es pot donar indicacions ni instruccions sobre com han d’interpretar i aplicar l’ordenament jurídic”. “Només aquells estats on la divisió de poders està garantida són realment Estats de Dret”, ha afegit, en declaracions recollides per l’ACN, i per tant cal “salvaguardar la independència judicial davant possibles ingerències externes”.

El primer discurs que Perelló ha pronunciat com a presidenta del CGPJ i del Tribunal Suprem ha estat presidit pel rei Felip VI, i hi han assistit els màxims representants de tots els estaments judicials, a més del ministre de justícia, Félix Bolaños, la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.

A banda de llançar aquest advertiment al govern, en un moment sensible en què una part dels jutges espanyols posen traves a l’aplicació de la llei d’Amnistia als líders independentistes catalans, la nova presidenta del CGPJ s’ha posat com a repte “defensar la independència judicial, pedra angular de l’estat de dret”, perquè els jutges i magistrats, ha dit, són “independents, inamovibles, responsables i sotmesos únicament a l’imperi de la llei”.

Perelló ha admès que l’organisme que presideix ha passat uns “anys difícils”, però ha assegurat que el llarg període en què no s’ha renovat el CGPJ no ha provocat “desànim”, perquè els jutges i han continuat “treballant amb total entrega” i perquè “en un estat democràtic i de dret ningú està per sobre de la llei”.

La presidenta del CGPJ i del Suprem ha admès que les resolucions judicials són susceptibles de crítica, però ha recordat que “les possibles irregularitats” que es puguin produir a la Justícia tenen els seus propis mecanismes de correcció a través de les vies d’impugnació. “Aquesta crida no vol dir que hàgim de ser immunes a la crítica”, ha dit, però “sí que apel·la a la necessitat d’evitar atacs injustificats” que, segons el seu parer, “poden arribar a malmetre la legitimitat i la reputació de l’Administració de Justícia o dels seus integrants”.

També ha destacat que ella és la primera dona que arriba a la presidència del CGPJ i del Tribunal Suprem. “Avui ha de ser un dia de reconeixement i agraïment a totes les dones del nostre país que al llarg de la història han lluitat per la defensa del dret a la igualtat”, ha dit, i “per acabar amb la immerescuda invisibilitat a què s’han vist sotmeses les dones”, ha dit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.