Política

estat francès

Macron nomena el conservador Michel Barnier com a nou primer ministre francès

El nou cap de govern, de 73 anys, va ser l’encarregat de negociar en nom de Brussel·les la sortida del Regne Unit de la Unió Europea

El president francès, Emmanuel Macron, ha nomenat aquest dijous a Michel Barnier, de 73 anys, exministre conservador, excomissari europeu i negociador del Brexit, nou primer ministre i li ha encarregat de formar un “govern d’unitat”, segons ha informat el palau de l’Elisi en un comunicat publicat aquest dijous i recollit pels mitjans locals.

Macron posa fi així a una crisi política oberta amb l’avançament de les eleccions legislatives, la segona volta de les quals el juliol passat va guanyar la coalició d’esquerres el Nou Front Popular (NFP), però no va obtenir la majoria suficient per formar govern.

Després de la “treva política” dels Jocs Olímpics, Macron va iniciar dues setmanes de consultes amb les diferents formacions polítiques, així com expresidents i exprimers ministres.

L’Elisi buscava un candidat que no generés el rebuig de la majoria dels diputats i pogués superar una possible moció de censura. Amb aquest argument va rebutjar la candidatura de Lucie Castets proposada per la coalició d’esquerres, que com a guanyadora dels comicis reclamava poder formar govern.

Un rebuig que va enfurismar Els Insubmisos i altres formacions d’esquerres que han cridat aquest dissabte que ve a sortir al carrer contra Macron.

Després de seixanta dies de negociacions, consultes i especulacions, Macron s’ha quedat d’entre tots els noms amb el d’un veterà de la política francesa i europea com és el de Michel Barnier.

Amb 73 anys, el polític conservador es converteix en el primer ministre francès de més edat de la V República i succeeix al Palau de Matignon a Gabriel Attal, de 35 anys, el que era el més jove. El nou cap de govern francès és un conversador de tradició gaullista amb un ampli currículum polític: diputat, president del Consell General de Savoia, quatre cops ministre, dues vegades comissari europeu i cap negociador de la Unió Europea pel Brexit. El 2021 va fracassar en l’intent d’aconseguir la nominació del seu parit, el conservador Els Republicans, per les eleccions presidencials de l’any següent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

El govern espanyol estudia una petició d’indult per a Junqueras, Romeva, Turull i Bassa

barcelona
estat francès

Macron nomena el conservador Michel Barnier com a nou primer ministre

barcelona
estat espanyol

Perelló exigeix que no es donin instruccions als jutges “sobre com interpretar la llei”

barcelona

David Bote, nou president delegat de la Federació de Municipis de Catalunya

Barcelona
Política

El PP presenta el seu recurs d’inconstitucionalitat contra la llei d’amnistia

barcelona
alemanya

La policia de Múnic abat un sospitós armat prop del consolat d’Israel

barcelona
Política

ERC critica Viñuales per no donar explicacions sobre el cas d’espionatge

Tarragona
política

Junts retreu al PSOE el “soroll” pel finançament i ERC avisa Illa sobre el Prat

barcelona
guerra a europa

Rússia no veu ara que es donin les condicions per parlar de pau amb Kíiv

barcelona