Política

McCain titlla d’“escàndol” el finançament d’Obama

ELECCIONS ALS EUA

El finançament de les campanyes ha tornat a enfrontar els candidats presidencials nord-americans, Barack Obama i John McCain. El republicà ha acusat el candidat demòcrata de “desencadenar un torrent de despesa” que serà font “d’escàndol” en aquesta cursa presidencial i en les properes.

McCain es referia tant al rècord de 150 milions de dòlars recaptats per la campanya d’Obama durant el mes de setembre, com a la negativa d’acollir-se al sistema de finançament públic, com sí que ha fet el republicà. Aquest sistema limita a 84 milions de dòlars –provinents de fons públics– la quantitat que es poden gastar els candidats durant els dos mesos previs a les eleccions. Obama hi va renunciar, tot i que, en un principi, va dir que s’hi acolliria, atès que, com s’ha demostrat, podia recaptar xifres més altes. El demòcrata es convertia així en el primer candidat a renunciar al finançament públic des que es va instaurar als EUA després de l’escàndol del Watergate.

És per això que McCain ha acusat Obama de “trencar” amb la premissa instaurada després del Watergate “de mantenir el cost i la despesa de les campanyes sota control”. “Això provocarà un escàndol que haurem de tornar a esmenar”, va afegir. En tot cas, el que sí que pot és revolucionar el futur finançament de les campanyes presidencials.

Els números d’Obama contrasten amb els de McCain. El republicà s’ha gastat 37 milions de dòlars al setembre i en té 47 més per gastar a l’octubre. Obama, en canvi, ja ha recaptat des que va començar la campanya 605 milions de dòlars, sobretot de petits donants a través d’internet. Els diners serviran per finançar una agressiva campanya en la recta final de la cursa en Estats tradicionalment republicans. El senador d’Illinois té més de 3 milions de donants que contribueixen a la campanya amb uns 86 dòlars de mitjana.

El republicà també va insinuar que dins de la legió de petits donants d’Obama hi deu haver negocis bruts. La llei electoral només obliga a informar de la identitat dels donants quan les donacions sobrepassen els 200 dòlars i, en el cas d’Obama, més d’un terç de les donacions són de petits contribuents. “Sabem que quan tens quantitats il·limitades de diners de les quals no s’ha d’informar, s’han donat casos de gent que ha fet donacions múltiples vegades. Només dic que pot crear un precedent perillós”, va dir McCain en una entrevista a la cadena Fox. El republicà també va criticar Obama per no revelar voluntàriament les dades dels seus petits donants, com ell ha fet. “Estan passant coses molt estranyes en aquesta campanya. Els nord-americans tenen dret a saber d’on prové cada centau”, va dir McCain.

Error postal
Precisament, estrany és el que ha denunciat la missió diplomàtica russa davant l’ONU, que ha informat que ha rebut una carta demanant diners per a la campanya presidencial de McCain. La missiva està signada per McCain i adreçada a l’ambaixador rus. La campanya del republicà va dir que no té constància de la carta i ho atribueix a un error. “Podria ser que la carta hagi arribat a l’adreça equivocada”, va dir un portaveu de McCain.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Política

Aixequen l’ordre de detenció a Gallardo però el fiscal eleva el cas al TC perquè no el veu amnistiable

barcelona
política

Rovira nega cap “estructura paral·lela” i defensa les campanyes d’activisme d’ERC

barcelona
política

ERC abandonarà la negociació amb el PSC si no hi ha un acord a final de mes

barcelona
Estat espanyol

Barrabés diu que es va reunir amb Begoña Gómez i Pedro Sánchez a la Moncloa

Barcelona
política

La consellera Natàlia Mas predica a Madrid que el finançament singular no perjudica ningú

madrid
judicial

Interior ha rebut 21 peticions en un mes per al retorn de multes

barcelona
política

Arrenca el judici als vuit veïns del Raval encausats per escridassar Vox el setembre de 2020

Barcelona
Política

Registrada la reforma de la llei d’estrangeria per al repartiment de menors

barcelona
Estats Units

Biden insta a “refredar” l’ambient polític després de l’atemptat contra Trump

Barcelona