Política

Estats Units

Trump es declara “no culpable” dels càrrecs contra ell per l’assalt al Capitoli

La jutgessa ha de decidir si anul·la alguna part del nou escrit de l’acusació presentat per la fiscalia per ajustar-se a la immunitat parcial de l’expresident

L’expresident dels Estats Units Donald Trump (2017-2021) s’ha declarat aquest dijous “no culpable” dels càrrecs contra ell recollits en la nova acta d’acusació que la fiscalia va presentar el passat 27 d’agost en la causa per l’assalt al Capitoli del gener de 2021. Així ho han comunicat els seus advocats al Tribunal de Districte de Columbia, ja que el candidat republicà a les presidencials s’ha acollit, com ja havia avançat, al seu dret a no estar present en la lectura dels càrrecs.

La vista d’aquest dijous és la primera que reuneix l’acusació i la defensa després del dictamen emès el passat 1 de juliol pel Tribunal Suprem dels Estats Units, que va concloure que “un expresident té dret a immunitat absoluta davant un procés penal per accions dins la seva autoritat constitucional”. Per contra, va establir que “no hi ha immunitat per a actes no oficials”.

El fiscal especial encarregat de la investigació, Jack Smith, va reescriure l’acusació després la decisió del Suprem de concedir la immunitat parcial a Trump. Smith va mantenir els quatre càrrecs anteriors, com el de conspiració per obstruir un procediment oficial, però va rebaixar les al·legacions per ajustar-se al dictamen.

La jutgessa que porta el cas, Tanya Chutkan, haurà de decidir ara si alguna part de l’acusació ha de ser anul·lada en virtut de la sentència del Suprem. Segons l’advocat de Trump, John Lauro, tot el cas hauria de ser desestimat si s’estableix que els intercanvis de Trump amb el seu aleshores vicepresident, Mike Pence, estan coberts per la immunitat.

Chutkan ha descartat avui fixar una data per al judici fins que no s’avaluïn totes les implicacions de la immunitat parcial. En declaracions recollides per la cadena CNN, la magistrada ha argumentat que intentar posar data ara “és un exercici d’inutilitat” perquè “tots sabem que sigui quina sigui la meva decisió sobre la immunitat, serà recorreguda”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.