Política

judicial

L’Audiència Nacional no amnistia els CDR de l’Operació Judes i passa la pilota al TJUE

Demana al tribunal que es pronunciï sobre l’encaix de la norma espanyola en el dret comunitari

L’amnistia tampoc s’aplicarà, per ara, als CDR de l’Operació Judes. L’Audiència Nacional no aplica la norma aprovada al juny i passa la pilota al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) plantejant-li una qüestió prejudicial. Amb aquest moviment, les peticions que s’apliqués l’amnistia que havien fet les defenses, que comptaven amb el suport de la fiscalia, queden en l’aire i se suspèn el procediment obert en l’espera de rebre resposta a les nou preguntes fetes al TJUE.

En el seu escrit, l’Audiència Nacional considera que la llei d’amnistia contravé normativa europea sobre terrorisme i incompleix el principi de primacia i cooperació legal. A més, avisa que “suposa enviar un missatge cap al futur en el sentit que els delictes de terrorisme poden ser perdonats quan la intencionalitat dels mateixos estigui en línia amb els interessos polítics de qui dicta la llei d’amnistia”.

En el text remès al TJUE, l’Audiència Nacional li demana que es posicioni sobre la llei d’amnistia en relació amb la Directiva 2017/541 del Parlament Europeu i del Consell relativa a la lluita contra el terrorisme; la Carta de Drets Fonamentals i de la Unió Europea (principi d’igualtat i no discriminació); el Tractat de la Unió Europea i el Tractat de Funcionament de la Unió Europea, i principis consagrats en jurisprudència del tribunal europeu com són el de primacia, el de cooperació legal i el de seguretat jurídica.

Considera “absolutament necessari i imprescindible” aquest pronunciament previ abans de decidir si aplica l’amnistia i dona per tancat el procediment contra els CDR encausats per terrorisme o bé el manté, i argumenta que és compatible aquest moviment amb el recurs d’inconstitucionalitat que ha d’estudiar el Tribunal Constitucional sobre la pròpia llei d’amnistia o altres qüestions prejudicials que han plantejat altres instàncies per altres procediments.

En tot cas, l’AN ja avança la seva posició i considera que “el legislador nacional està legislant en contra de la Directiva 2017/541, el que afecta principis fonamentals del dret de la Unió Europea, com el de primacia i de cooperació legal”. Parla també d’un trencament del principi d’igualtat i llibertat ideològica, i afegeix que “va en contra dels tractats en relació amb la funció de tot estat membre de garantir la seva integritat territorial, i condiciona el lliure dret de circulació i residència de tots els ciutadans europeus, afectant a l’espai de llibertat, seguretat i justícia de la UE”.

Aquesta llei, continua, suposa un “afavoriment de conductes terroristes que, si no fos per la llei d’amnistia, s’incardinarien en la Directiva 2017/541”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Els EUA descarten permetre a Kíiv usar armes de llarg abast contra Rússia

barcelona
Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana a Cisjordània

Barcelona

Xavier Guitart ja és el nou delegat del govern a Girona

girona
Política

Mor Francesc Malagrida, batlle històric de Sant Aniol de Finestres

guerra a europa

Zelenski reclama als aliats “més armes” per frenar Rússia i acabar la guerra a la tardor

barcelona
judicial

L’Audiència Nacional no amnistia els CDR de Judes i va al TJUE

barcelona
Política

Els barons del PP renuncien a negociar de forma bilateral el finançament singular

barcelona
política

Junts i la CUP demanen la compareixença de Parlon pel dispositiu per detenir Puigdemont

barcelona
Guerra a Gaza

Israel es retira de Jenín després de deu dies d’incursió

barcelona