Política

Pròxim Orient

L’exèrcit israelià mata una activista nord-americana en una protesta a Cisjordània

La jova treballava com a voluntària en una campanya de suport als agricultors palestins amenaçats pels colons violents

Israel reconeix que els seus soldats han obert foc durant la manifestació i investiga els fets

Una ciutadana dels Estats Units, Aysenur Ezgi Eygi, ha mort aquest divendres per trets de soldats israelians durant una protesta contra l’expansió dels assentaments il·legals a la Cisjordània ocupada.

L’activista, de 26 anys i amb ascendents turcs, participava a la marxa pacífica que se celebra cada setmana al poble de Beita, a prop de Nablús. Segons l’agència palestina Wafa, les tropes israelianes han reprimit amb violència els manifestants amb gas lacrimogen, granades atordidores i munició real.

La jove ha resultat ferida de bala al cap i l’han evacuat en estat crític a la unitat de cures intensives de l’hospital Rafidia de Nablús. Però malgrat els esforços dels metges per salvar-la, finalment ha mort com a conseqüència de les ferides infligides pels soldats. En el mateix incident, un palestí de divuit anys ha resultat ferit de metralla ala cuixa.

Ezgi Eygi treballava com a voluntària del Moviment de Solidaritat Internacional en la campanya Faz’a, destinada donar suport i protegir els agricultors palestins dels colons israelians violents.

L’exèrcit israelià ha informat que està investigant les informacions sobre la mort d’una persona estrangera com a conseqüència de trets disparats a la zona de Beita. “S’estan revisant els detalls de l’incident i les circumstàncies en que va ser ferida”, ha assegurat en un comunicat. La nota admet que les forces de seguretat israelianes han respost amb foc durant la protesta contra “un principal instigador de l’activitat violenta que ha llançat pedres contra les forces i els ha suposat una amenaça”.

El secretari del Comitè Executiu de l’Organització per a l’Alliberament de Palestina, Hussein Sheikh, ha condemnat l’assassinat de l’activista dels Estats Units, que ha definit com “un altre crim per afegir als que cometen diàriament les forces d’ocupació. El dirigent palestí ha afirmat que els autors d’aquests crims haurien de jutjats per tribunals internacionals.

El Ministeri d’Exteriors de Turquia també ha condemnat “aquesta assassinat comès pel govern [del primer ministre israelià, Benjamin] Netanyahu”. “Israel intenta intimidar tots aquells que acudeixen a ajudar el poble palestí i que lluiten pacíficament contra el genocidi. Però aquesta política de violència no funcionarà”, ha afegit Ankara en un comunicat. Turquia ha acusat Israel de “crims contra la humanitat”.

L’activista pacifista israelià Alon Lee Green, codirector del moviment Standing together, ha denunciat que els palestins no tenen “el dret legal a manifestar-se” a la Cisjordània ocupada i “els que ho intenten es troben amb foc real de l’exèrcit”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.