Política

estat francès

Barnier obre consultes per formar govern i l’esquerra crida a sortir al carrer contra Macron

Anne Hidalgo reclama convocar un congrés del Partit Socialista francès per “decidir entre les diferents estratègies”

El nou primer ministre francès, Michel Barnier, ja ha començat a dissenyar el seu futur govern. El polític conservador s’ha reunit aquest divendres al palau de Matignon amb diversos líders del centre i de la dreta, entre ells Gabriel Attal, el seu predecessor en el càrrec i president de la coalició oficialista Junts per la República a l’Assemblea. També ha passat per Matignon aquest divendres Jean Castex, exprimer ministre de Macron. Abans, ha parlat amb els principals dirigents d’Els Republicans (LR), el partit conservador al qual pertany Barnier, l’entorn del qual ha fet saber que ha mantingut contactes per telèfon amb Edouard Philippe, un altre antic cap de govern de Macron, així com amb el líder centrista François Bayrou i amb l’expresident conservador Nicolas Sarkozy, informa Efe. També ha parlat amb els presidents de les dues cambres parlamentàries, la macronista Yaël Braun-Pivet i el conservador Gérard Larcher.

L’entorn del nou primer ministre també ha indicat que ha contactat a més amb personalitats de l’esquerra –sense detallar quins– i que té intenció de parlar amb algunes més, així com amb responsables de l’extrema dreta.

Es tracta d’aplicar una de les regles que ell mateix es va fixar en el traspàs de poder, aquest dijous, quan va dir que “caldrà escoltar molt” i mostrar “respecte a totes les forces polítiques que tenen representació” a l’Assemblea.

Aquestes paraules no han fet canviar l’actitud del Nou Front Popular (NFP), la coalició d’esquerres, que retreu a Macron no haver nomenat com a primera ministra a la seva candidata, l’independent Lucie Castets, tot i ser la primera força política a l’Assemblea. El Nou Front Popular va ser l’opció que més vots va obtenir a les eleccions avançades del juliol passat, que van deixar una Assemblea dividida en tres grans blocs, cap dels quals amb majoria suficient per formar govern en solitari. L’esquerra francesa parla de “robatori de les eleccions” i La França Insubmisa, la principal formació dins del Nou Front Popular, ha reiterat aquest divendres la seva crida a manifestar-se contra el “cop” de Macron. Ha convocat juntament amb altres formacions i sindicats d’esquerres protestes en 150 ciutats de l’Estat francès.

El nomenament de Barnier ha repercutit en el Partit Socialista francès. L’alcaldessa de París, Anne Hidalgo, ha demanat la convocatòria d’un congrés del partit per “decidir entre les diferents estratègies”. L’alcaldessa en una entrevista al diari francès Liberation es mostra “profundament enfadada” amb el seu partit, al qual acusa d’haver “impedit el nomenament de Bernard Cazeneuve”. Hidalgo ho considera un “error” perquè Cazeneuve prové de l’esquerra. La direcció del Partit Socialista francès, informa Le Monde, nega les acusacions de l’alcaldessa de París i assegura que Macron mai es va plantejar nomenar Cazeneuve.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.