Política

L’Estat incompleix l’Estatut i deixa d’invertir a Catalunya 500 milions d’euros el 2007

L’Estat va incomplir el 2007 l’esperit de la disposició addicional tercera de l’Estatut sobre inversions en infraestructures i va invertir a Catalunya per sota del 18,85% del PIB que preveu el nou marc d’autogovern durant 7 anys. El govern central deu 500 milions d’euros a Catalunya per a aquest exercici que ara haurà de compensar. Així es desprèn de les dades que el gabinet de Zapatero ha fet arribar a l’executiu català sobre la liquidació de pressupost i que han estat validades per la Intervenció General de l’Estat.

En el càlcul de les inversions en infraestructures s’inclouen partides d’agricultura, pesca i alimentació; indústria i energia; comerç, turisme i pimes; subvencions al transport; infraestructures; recerca, desenvolupament i innovació.
Inicialment, l’executiu espanyol havia pressupostat una inversió en infraestructures de 21.335 milions d’euros per a tot l’Estat. Aplicant la directriu de la disposició addicional tercera, a Catalunya li tocaven 4.022 milions. Però el govern central només va executar un 92,3% de les inversions previstes. Per tant, els diners que es va preveure executar a Catalunya aplicant el 18,85% per corregir el dèficit d’infraestructures que pateix Catalunya van quedar en 3.709,9 milions. És a dir, hi va haver una primera desviació de les previsions inicials de 312 milions.

Desviació
Dels 3.709,9 milions que haurien d’haver-se invertit al Principat, s’han executat 3.209,3 milions. És a dir, que falten 500,7 milions. La metodologia pactada entre el govern central i el català el setembre del 2007 per aplicar la disposició de l’Estatut ja preveia que el resultat de l’aplicació de la directriu diferia del que s’havia previst als pressupostos del 2007 i apuntava que seria necessària una compensació que es faria als comptes del 2008 i 2009. La desviació pot compensar-se a càrrec dels pressupostos de l’any que ve, a través del crèdit de 1.000 milions que l’Estat s’ha reservat en aquests comptes per incrementar les inversions a Catalunya i les Balears, o bé a través d’inversions realitzades el 2008.

El grup de treball creat a la Comissió Bilateral Estat-Generalitat haurà de validar les properes setmanes les dades de l’Estat i pactar la manera de compensar la desviació. El govern central haurà de detallar a la Generalitat més les partides per temes. Amb les dades actuals, destaquen les inversions a empreses, que pugen el 2007 a 1.979,4 milions o els 498 dedicats a transferències de capital, i 56,4 milions a la compensació de peatges.

Els comptes del 2009 preveuen destinar a Catalunya 4.626 milions en inversions. D’aquests, 3.919 corresponen a inversions i transferències de capital consignades als comptes i 626 per determinar. A més dels 80 milions per a peatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.