Política

Estat espanyol

Sánchez defensa un finançament federal davant els barons del PSOE

El president espanyol obre la porta a què tots els territoris recaptin i gestionin més impostos

El líder socialista afirma que “el veritable debat” no és “entre territoris, sinó entre models”

El president del govern espanyol i secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha obert aquest dissabte el Comitè Federal del PSOE defensant, sense esmentar-lo, l’acord per a un “finançament singular”de Catalunya signat amb ERC.

El líder socialista ha obert la porta a desplegar aquest model de finançament a altres territoris. “Nosaltres estem disposats a fer noves transferències competencials, a reconèixer singularitat, a permetre que totes les comunitats que ho desitgin recaptin i gestionin més gravàmens”, ha assegurat. Ha subratllat que aquest projecte és “coherent amb el nostre Estat federal que anomenem autonòmic” i va en la línia amb el que implanten “amb èxit” països com Alemanya o Canadà.

Sánchez ha assenyalat que “si es dissenya bé aquesta nova etapa autonòmica, ens pot ajudar a crear un sistema de finançament més just que redueixi les diferències territorials, garanteixi la suficiència de la despesa i que exigeixi la coresponsabilitat dels governs autonòmics”. Amb aquesta proposta, ha afegit, “totes les comunitats autònomes rebran més recursos dels que rebien amb el PP”, entre altres duplicant el fons de compensació interterritorial. El president espanyol ha recordat que el seu executiu ha transferit 935.000 milions d’euros des del 2018, 300.000 més, un 32%, que el govern de Mariano Rajoy en el mateix període de temps.

El secretari general del PSOE ha contraposat el seu projecte amb el de “les retallades, les desigualtats i les privatitzacions” que, segons ell, planteja la dreta. I ha posat d’exemple el País Valencià, Andalusia, Extremadura i Madrid. A parer seu, “el veritable debat” en finançament autonòmic “no és entre territoris, sinó entre models”. “Ara la coartada és el finançament autonòmic, és l’enèsima excusa amb la que [el PP] pretén ocultar el seu projecte neoliberal”, ha denunciat. Sánchez ha afirmat que el projecte de la dreta és el de “les retallades, les desigualtats i les privatitzacions”.

En aquest context, ha carregat contra el PP per fer “regals fiscals als més rics”, amb els diners de l’Estat, a les comunitats autònomes on governa. Sánchez ha criticat que el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, reclamés divendres una injecció immediata per als territoris, perquè assegura que l’objectiu és donar els diners “en forma de rebaixa fisca a l’elit privilegiada del les seves comunitats”. El socialista ha afirmat que “un de cada tres euros” que l’executiu transfereix a la Comunitat de Madrid acaba a la butxaca dels qui més rics. “No hi ha insolidaritat més gran que el fet que hi hagi territoris que derivin els diners de tots els espanyols a la butxaca dels que tenen més”, ha sentenciat.

D’altra banda, ha demanat als presidents autonòmics del PP que dialoguin amb el govern, intercanviïn propostes, construeixin junts i pactin. “La nostra mà està estesa”, ha garantit. Sánchez ha recordat que ha convidat aquests presidents a reunions bilaterals a la Moncloa. No obstant, els populars es van comprometre ahir a no negociar individualment el seu finançament amb el govern. Sánchez ha destacat que “mai en aquests 40 anys d’Estat autonòmic un govern a l’Estat ha bolcat més recursos per finançar les comunitats”.

Reticències internes

L’acord de finançament singular de Catalunya ha rebut crítiques d’alguns barons territorials del PSOE. És el cas del president de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, que a l’arribada al Comitè Federal ha expressat la seva “enorme preocupació” pel que ha anomenat “el cupó independentista” i ha demanat conèixer “el document” signat. Segons ell, d’acord amb el que ha explicat ERC, el text és “molt més egoista que socialista”.

Sánchez confirma que optarà a la reelecció

Sánchez ha confirmat aquest dissabte al Comitè Federal que al pròxim Congrés Federal, que se celebrarà l’últim cap de setmana de novembre a Sevilla, optarà a la reelecció com a secretari general del PSOE, tal com ja va anunciar dilluns la portaveu del partit, Esther Peña.

El líder socialista ha explicat que es presenta a la reelecció perquè té “un projecte de futur” per a l’Estat i, segons ell, el PSOE, és “l’únic partit que ho pot fer realitat”.

El polític ha reivindicat “la il·lusió i l’optimisme” enfront dels “agonies” que predominen als mitjans de comunicació de la dreta. “Ara mateix el que domina certa conversació publicada és centrar-se en els problemes i passar de puntetes sobre les solucions, ja que el que sembla que dona audiència i repiulades és seguir a uns agonies i vaticinar tragèdies que al final no s’acaben produint de veritat”. Segons ell, l’Estat espanyol viu “un dels millors moments de les últimes dècades”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia