Política

Pròxim Orient

L’activista nord-americana va morir per la bala d’un “franctirador israelià”

L’autòpsia confirma que el tret anava dirigit al cap d’Aysenur

L’ONG on era voluntària desmenteix que llancés pedres contra els soldats i denuncia que la van assassinar “a sang freda”

L’autòpsia de l’activista nord-americana Aysenur Ezgi Eygi ha confirmat que va morir “per la bala d’un franctirador israelià”, segons ha informat aquest dissabte el governador de Nablús, Ghassan Daghlas. L’alt càrrec palestí ha afegit, en declaracions als mitjans, que “el tret mortal anava dirigit al seu cap”.

La jove, de 26 d’anys i amb doble nacionalitat nord-americana i turca, va resultar malferida divendres quan participava en una protesta pacífica al poble de Beita, a la Cisjordània ocupada. L’exèrcit israelià va reconèixer que els seus soldats van obrir foc durant la manifestació, però va justificar que van haver de fer-ho per “l’amenaça” d’un “instigador que llançava pedres” contra els militars.

L’organització humanitària International Solidarity Movement (ISM) ha desmentit aquest dissabte que la víctima llancés pedres contra els soldats. L’ONG ha afirmat que tots els testimonis presencials desmunten aquesta acusació i que les forces israelianes “la van matar a sang freda”. “Aysenur estava a més de 200 metres d’on es trobaven els soldats israelians i allà no hi va haver cap enfrontament en els minuts previs al tret”, ha explicat l’ISM en un comunicat. A més, afegeix que “des d’aquesta distància, ni ella ni ningú més podrien haver estat percebuts com una amenaça”.

Una altra voluntària de l’entitat, que va presenciar els fets, ha relatat que es manifestaven “pacíficament al costat dels palestins contra la colonització de les seves terres i l’assentament il·legal d’Evyatar” i l’exèrcit va començar a llançar “gasos lacrimògens i munició real”. Quan la situació es va agreujar, es van retirar i es van aturar a la carretera, “a uns dos-cents metres als soldats”. “Malgrat això, l’exèrcit li va disparar intencionadament al cap”, ha assegurat.

Beita, situada a prop de diversos assentaments il·legals de colons, té una llarga tradició de resistència contra l’ocupació israeliana i celebra manifestacions periòdiques. Es del 2020 han mort divuit manifestants en aquestes protestes. Un altre voluntari nord-americà, Amado Ssion, va resultar ferit per un tret de bala fa unes setmanes.

L’ISM ha denunciat que “en els últims mesos, els activistes internacionals han experimentat un fort augment de la violència per part de les forces israelianes i l’ocupació ha de retre comptes per això”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Estat francès

Milers de manifestants protesten contra el “cop de força de Macron

Barcelona
Pròxim Orient

L’activista nord-americana va morir per la bala d’un “franctirador israelià”

Barcelona
Estats Units

L’exvicepresident Dick Cheney confirma que no votarà per Trump

Barcelona
Estat espanyol

Sánchez defensa un finançament federal davant els barons del PSOE

Barcelona
política

Llach: “Aquest Onze de Setembre hi tornarem a ser”

barcelona
POLÍTICA

Alfred Bosch impulsa la tercera candidatura per liderar ERC

BARCELONA

El llegat de Maragall

Barcelona
Paola Lo Cascio, Andreu Mayayo i Òscar Monterde
Historiadors

“Pasqual Maragall va ser molt anticipador en l’anàlisi europea”

BARCELONA
Itàlia

El ministre italià de Cultura dimiteix després d’admetre una afer amb una influenciadora

Barcelona