Política

Veneçuela

L’opositor González Urrutia rep asil polític a l’Estat espanyol

El principal rival de Nicolás Maduro a les recents eleccions presidencials abandona el país en un avió militar espanyol

L’excandidat de la principal coalició opositora a les eleccions presidencials del passat juliol, Edmundo González Urrutia, ha abandonat Veneçuela amb destinació a l’Estat espanyol, que li ha concedit l’asil polític.

El Ministeri d’Afers Exteriors espanyol ha confirmat aquest diumenge que González Urrutia s’ha enlairat de Caracas en un avió militar espanyol. Segons l’agència Efe, l’aeronau, un F900 Dassault Falcon, ha fet una escala a l’aeroport de Lajes, a l’illa Terceira de l’arxipèlag portuguès de les Açores. En un comunicat, el govern espanyol assegura que ha “disposat tots els mètodes diplomàtics i materials necessaris per al trasllat, realitzat a petició seva”.

El titular espanyol d’Exteriors, José Manuel Albares, ha explicat durant una escala a Oman del seu viatge oficial a la Xina amb el president del govern, Pedro Sánchez, que González Urrutia ha demanat acollir-se al dret d’asil. “Per suposat, el govern d’Espanya li tramitarà i concedirà” l’asil, ha afegit. Albares ha subratllat que l’executiu està “compromès amb els drets polítics i la integritat física de tots els veneçolans”, en especial dels líders polítics. En la seva intervenció ahir al Comitè Federal del PSOE, Pedro Sánchez va apuntar que González Urrutia és “un heroi a qui Espanya no abandonarà”.

L’opositor s’exposava a penes de presó de més de 10 anys per diversos delictes greus relacionats amb les eleccions, com el “d’instigació a la desobediència”, “conspiració” i “falsificació de documents públics”. La justícia veneçolana va ordenar a principis de setembre la detenció de l’opositor després que no es presentés a tres citacions del Ministeri Públic. La fiscalia l’investiga per la publicació a Internet de les suposades actes electorals de més del 80% de les meses electorals com a prova que el règim havia adulterat els resultats de la votació i que el candidat opositor era el guanyador dels comicis.

La vicepresidenta executiva de Veneçuela, Delcy Rodríguez, ha confirmat que González ha sortit del país amb el vistiplau de Caracas. Rodríguez ha explicat que l’opositor s’havia “refugiat voluntàriament a l’ambaixada d’Espanya” fa dies i que havia demanat “la tramitació de l’asil polític”. La número dos del president veneçolà, Nicolás Maduro, ha assenyalat que, “un cop fets els contactes pertinents entre ambdós govens i conforme a la legalitat internacional, Veneçuela ha concedit el salconduit en nom de la tranquil·litat i la pau política al país”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el darrer article gratuït dels 5 d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia