Política

Pròxim Orient

Tres israelians moren en un atac a un pas fronterer entre Jordània i Cisjordània

Les forces de seguretat israelianes han abatut aquest diumenge un home que ha matat tres civils israelians al pas fronterer d’Allenby, que connecta Jordània i la Cisjordània ocupada.

L’exèrcit ha explicat que al matí un home que conduïa un camió des de Jordània ha baixat del vehicle a la zona del pont d’Allenby i “ha obert foc contra les forces de seguretat israelianes que operen al pont”. Els vigilants de l’Autoritat d’Aeroports d’Israel (AAI) han respost als trets i “el terrorista ha estat eliminat”, afegeix el comunicat militar. Israel ha desplegat soldats al lloc de l’incident, que han intervingut per descartar que el camió carregui explosius.

Els trets han provocat la mort de tres civils que vivien en assentaments propers. Un portaveu de l’AAI ha infirmat que les tres víctimes eren operadors de grues que treballaven al lloc en el moment de l’atac. L’atacant ha estat identificat com un ciutadà jordà de 39 anys resident al sud del país.

Tant les autoritats israelians i jordanes han anunciat el tancament del pas d’Allenby fins a nou avís. Aquest és l’únic punt per on els palestins de Cisjordània poden creuar a Jordània. A més, Israel ha tancat els passos de Rabin i del Riu Jordà, que són utilitzats pels ciutadans israelians.

El Ministeri d’Interior de Jordània ha afirmat avui que el tiroteig a l’altre costat del pont Rei Hussein –com es coneix a Jordània el pas fronterer– ha estat “una acció individual”, segons les investigacions preliminars. D’acord amb aquestes indagacions, que continuen en curs, l’autor ha estat identificat com Maher Ziab Husein al Yazi, resident a la província de Maan. El govern jordà ha explicat que està coordinant amb les autoritats competents el trasllat de l’autor del tiroteig per enterrar-lo al país. D’altra banda, Amman ha informat que tots els conductors jordans que han estat retinguts per a un interrogatori ja han estat alliberats, i que més de 100 camions han tornat al país àrab.

Diverses faccions palestines, com la Hamàs, la Gihad Islàmica, els Comitès de Resistència Popular i el Front Popular per a l’Alliberament de Palestina, han aplaudit l’atac, que han qualificat d’“heroic”.

Crida a la unitat després de les protestes

De la seva banda, el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, ha condemnat l’assassinat de tres dels nostres ciutadans a sang freda” per part d’un “terrorista menyspreable”. Netanyahu ha advertit que “els assassins no distingeixen entre nosaltres”. “Ens volen assassinar a tots, fins a l’últim, [ja sigui] de dreta o d’esquerra, laic o religiós, jueu o no jueu”, ha reblat. El polític dretà ha afirmat que “quan estem junts, els nostres enemics no ens poden fer mal, i és per això que el seu objectiu principal és dividir-nos”. Segons ell, Hamàs lliura “una guerra psicològica contra les famílies dels segrestats” per exercir “pressió política interna i externa sobre el govern”.

El líder del Likud ha fet aquestes afirmacions l’endemà de les multitudinàries protestes que van treure al carrer més de mig milió de persones a diferents punts d’Israel. Els manifestants van exigir al govern que pacti una treva amb Hamàs. Netanyahu es nega a retirar les tropes israelianes de la frontera entre Gaza i Egipte, una de les línies vermelles del grup islamista per pactar un alliberament d’ostatges.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Caterina de Gal·les anuncia que ha superat el càncer

barcelona
europa

Alemanya instaurarà controls en totes les seves fronteres

barcelona
guerra a gaza

Israel intensifica la pressió al nord de Gaza i ordena noves evacuacions

barcelona
veneçuela

Madrid nega haver negociat amb Caracas la sortida de González

barcelona
estat espanyol

El TS pregunta a la fiscalia si cal investigar García Ortiz pel cas de la parella d'Ayuso

barcelona
estat espanyol

Joan Carles de Borbó assegura l'herència a les seves filles

barcelona
política

Rovira, dolguda, apunta a la candidatura de Junqueras per les noves filtracions

barcelona
guerra a ucraïna

La Xina anuncia exercicis militars amb Rússia aquest mes

barcelona
Política

El TSJC es planteja enviar al Suprem un cas ja amnistiat

barcelona