Política

guerra a gaza

Israel intensifica la pressió al nord de Gaza i ordena noves evacuacions

La guerra interromp les classes a la Cisjordània ocupada per segon any consecutiu

L’Exèrcit israelià ha intensificat aquest dilluns la seva pressió sobre el nord de la Franja de Gaza, on avui ha ordenat noves evacuacions de civils i on dos hospitals estan en risc de deixar de funcionar per la falta de combustible.

El personal dels hospitals Indonesi i Kamal Adwan, en el devastat nord de la Franja, han alertat aquest dilluns que no podran continuar funcionant a partir de dimecres a causa de la falta de combustible per a mantenir funcionant els generadors d’electricitat.

El director de l’Hospital Indonesi, Marwan Sultan, ha assegurat en un comunicat, a més, que la unitat de vigilància intensiva ha arribat a la seva capacitat màxima, abarrotada de pacients en estat crític i altres deu que depenen de respiradors.

Segons l’agència de notícies palestina Wafa, els quiròfans funcionen sense parar, però la greu escassetat de combustible amenaça amb paralitzar el centro en 48 hores si Israel continua impedint l’entrada de combustible.

Per la seva banda, l’Hospital Kamal Adwan també ha advertit en un comunicat que podria quedar fora de servei en 48 hores per falta de combustible i de subministraments mèdics.

L’Exèrcit israelià, després de detectar diversos llançaments de coets en aquesta àrea ahir, ha ordenat avui als residents l’evacuació de diverses zones de la localitat del nord de Beit Lahia, que han passat a ser considerades “zona de combat perillosa”.

Setze morts en l’últim dia

Almenys setze persones van morir i altres 64 van resultar ferides en els atacs israelians de les últimes 24 hores, segons les xifres d’avui del ministeri de Sanitat gazià, controlat per Hamàs.

Des del començament de la guerra, fa ja més d’11 mesos, 40.988 persones han mort i més de 94.800 han resultat ferides, mentre que prop de dos milions de persones continuen desplaçades, la majoria en una mínima “zona humanitària” –el 14% de l’enclavament– en la costa gaziana, localitzada entre les localitats de Rafah (sud) i Deir al Balah (centre).

Segons el portaveu de la Defensa Civil de l’enclavament, Mahmud Basal, almenys quatre persones han mort avui en un atac israelià contra una residència familiar en el campament de refugiats de Bureij, en el centre de Gaza. Altres tres persones van perdre la vida en atacs en diversos punts del centre i sud de la Franja, ha afegit Basal en el seu canal de Telegram, i 6 persones van morir en un atac contra un habitatge en el del nord campament de refugiats de Yabalia, incloses una dona i dues nenes.

Classes interrompudes

Aquest dilluns, quan les classes comencen per als estudiants palestins a la Cisjordània ocupada, la guerra ha privat a més de 630.000 estudiants gazians de continuar amb la seva educació per segon any, després que ja quedés suspès el novembre passat el curs 2023-24.

Els bombardejos israelians han obligat molts centres escolars a cessar la seva activitat i a convertir-se en refugis per als milers de gazians que s’han quedat sense llar, a pesar que molts han estat també objecte d’atacs.

Israel continua les seves operacions

Mentrestant, l’Exèrcit israelià ha assegurat aquest dilluns que les seves forces continuen matant milicians i que han destruït una màquina utilitzada per a la fabricació d’armament i una boca de túnel en el centre de la Franja.

A més, les forces israelianes han informat avui de l’arribada –ahir– a Israel del comandant Michael Kurilla, cap del Comando Central estatunidenc (CENTCOM), qui va mantenir una reunió amb el cap de l’Estat Major israelià, Herzi Halevi, per a discutir la situació a la frontera amb el Líban.

La visita de Kurilla es produeix quan les negociacions per a un alto el foc a Gaza (que afavoririen la fi de les tensions en la frontera nord d’Israel amb el Líban, des d’on ataca el grup xiïta Hezbol·là en solidaritat amb els gazians) semblen estar en un punt mort malgrat la insistència dels EUA a aconseguir un acord.

En aquest sentit, Izat al Rishq, membre del buró polític del grup islamista Hamàs, ha avisat avui que els ostatges israelians que queden a Gaza “no veuran la llum del dia” si el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, continua sense acceptar les bases de l’esborrany presentat a la fi de maig pel president estatunidenc, Joe Biden.

“Aconsellem no considerar les noves condicions de Netanyahu com a part de les negociacions, la qual cosa ens retornaria al punt de partida”, ha dit el líder islamista en un comunicat, en referència a l’última demanda israeliana de continuar amb una presència militar en la Franja malgrat la signatura d’un alto el foc.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

regne unit

Caterina de Gal·les anuncia que ha superat el càncer

barcelona
europa

Alemanya instaurarà controls en totes les seves fronteres

barcelona
guerra a gaza

Israel intensifica la pressió al nord de Gaza i ordena noves evacuacions

barcelona
veneçuela

Madrid nega haver negociat amb Caracas la sortida de González

barcelona
estat espanyol

El TS pregunta a la fiscalia si cal investigar García Ortiz pel cas de la parella d'Ayuso

barcelona
estat espanyol

Joan Carles de Borbó assegura l'herència a les seves filles

barcelona
política

Rovira, dolguda, apunta a la candidatura de Junqueras per les noves filtracions

barcelona
guerra a ucraïna

La Xina anuncia exercicis militars amb Rússia aquest mes

barcelona
Política

El TSJC es planteja enviar al Suprem un cas ja amnistiat

barcelona