Política

política

Ja són una desena les comunitats que han recorregut l’amnistia al TC

El Constitucional ha d’acordar aquest matí si accepta la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem

Castella Lleó i La Rioja s’han sumat avui a la creuada contra la llei d’amnistia a Tribunal Consticuional. Amb elles ja són una desena les comunitats que han presenta recurs, entre les que hi ha Castella-La Mancha, governada pel socialista Garcia-Page. La resta són Andalusia, Comunitat Valenciana, Galícia, Aragó, Madrid, Múrcia i Cantàbria.

Algunes de elles han aprovat també presentar recusacions als magistrats del TC Juan Carlos Campo, exministre de Justicía, Laura Díez Bueso, que va ser directora del ministeri de la Presidència i Cándido Conde Pumpido, que va ser fiscal general de l’Estat.

Els últims recursos s’han presentat avui quan justament acaba el termini per presentar-los, que coincideix al mateix temps amb l’inici del camí de la llei al TC. Aquest matí l’alt tribunal està reunit per acordar si accepta la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem. Fonts jurídiques recollides per Efe, han apuntat que el ple ho admetrà per unanimitat.

La qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Suprem es considera prioritària per diverses raons: perquè és la primera i prové de l’alt tribunal, però també perquè marcarà el camí per a la resolució de tots els recursos d’inconstitucionalitat i empara que veurà després el Constitucional.

La via que s’obre avui, però, serà llarga. Fonts del TC calculen que entre sis mesos i un any. Les mateixes fonts explicaven a l’ACN que els recursos d’empara es resoldran mitjançant una sentència unificada, mentre que els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes i les qüestions de constitucionalitat tindran cadascun la seva respectiva sentència.

A les portes de l’inici del debat de l’amnistia, aquesta setmana el president del Constitucional, Cándido Conde-Pumpido, demanava “respecte polític i institucional” a les decisions “i a la independència” del TC, i recordava que la llei recull que “tots els poders públics estan obligats al compliment” de les seves resolucions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La justícia espanyola blinda els crims del franquisme

barcelona
política

Montero precisa que l’acord amb ERC es complirà “en diferents etapes”

barcelona
política

Ja són una desena les comunitats que han recorregut l’amnistia al TC

barcelona
política

El TC declara nul el vot telemàtic de Lluís Puig en l’anterior mandat

barcelona
política

Llarena confirma que no aplica l’amnistia a Puigdemont

barcelona
política

Tolo Moya diu que anirà als tribunals perquè no confia en la investigació interna d’ERC

barcelona
guerra a europa

Ucraïna llança 144 drons contra Rússia i colpeja la regió de Moscou

barcelona
guerra a gaza

Un atac israelià en una “zona humanitària” mata a 40 palestins

barcelona

Independències que van reeixir

Barcelona