Política

estat espanyol

La justícia espanyola blinda els crims del franquisme

Un jutjat de Madrid arxiva l’únic cas que investigava tortures policials durant la dictadura de Franco per “prescripció” dels fets

La causa oberta per la querella de Julio Pacheco acusava quatre agents de la brigada políticosocial

L’únic cas que investigava la justícia espanyola sobre tortures comeses durant el franquisme ha estat arxivat. La titular del jutjat d’instrucció número 50 de Madrid, Anna María Iguácel, ha tancat la causa oberta el 2023 arran d’una querella presentada per Julio Pacheco Yepes per les tortures que va patir durant el seu arrest l’agost del 1975 a Madrid, a mans de quatre agents de la brigada políticosocial, entre ells l’actual comissari jubilat de policia José Villarejo.

La jutgessa va arribar a prendre declaració al querellant i a la testimoni Rosa María García Alcón el 15 de setembre de 2023, esdevenint un fet excepcional en ser la primera vegada que víctimes del franquisme declaraven als jutjats espanyols. Però, un any després ha donat carpetada a la causa, basant la seva decisió en una resolució recent del Tribunal Constitucional segons la qual la llei de memòria democràtica aprovada el 2022 és insuficient per a investigar els crims del franquisme.

Entitats de drets humans que havien donat suport a la querella de Pacheco com Ceaqua, Amnistia Internacional, Irídia i Sira, segons informa ACN, han manifestat la seva més absoluta disconformitat amb el contingut de la interlocutòria dictada pel jutjat madrileny, que, basant-se en el contingut de la interlocutòria del Constitucional, “consolida un model d’impunitat inadmissible en un estat de dret i soscava i infringeix, una vegada més, els drets més elementals que assisteixen aquelles persones que van patir crims franquistes”. Contra la decisió de la jutgessa informa Efe, ja s’ha presentat un recurs davant l’Audiencia Nacional espanyola.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.