Política

COMARQUES GIRONINES

La sanitat pública, ‘leit-motiv’ de la crida a Girona

Entre els 22.000 milions de raons que emanen de l’espoli fiscal, la concentració unitària convocada el centre de Girona aquesta tarda incidirà en la reivindicació d’una sanitat de qualitat. La defensarà la metgessa i exconsellera Marina Geli, en l’inici de la convocatòria, a la Gran Via Jaume I, davant la delegació estatal d’Economia i Hisenda –a partir de les 16.45 h– amb un parlament, abans de la connexió amb la resta de concentracions i marxes.

El futur de la sanitat pública la demarcació pivota al voltant del gran projecte del campus de salut pendent al voltant de l’hospital Santa Caterina, amb el nou hospital Josep Trueta i espais per a la formació sanitària coordinats amb la UdG i el sector privat. El projecte, la inversió més important que es preveu a la demarcació en els pròxims 50 anys, avança sobre els plànols i els tràmits. Però les incògnites sobre el finançament fan que el calendari encara no estigui gens clar, com passa igualment, per posar un altre exemple a més petita escala, amb el nou hospital de Palamós.

El teixit de militants de l’ANC, els consells locals de la República que de mica en mica també amplien complicitats sobre el mapa municipal i la resta d’entitats adherides a la convocatòria unitària, “han treballat de valent en els últims dies en els preparatius”, que a més de la logística de pantalles i equips de so, per connectar amb Barcelona i la resta de manifestacions a les 17 h, inclouen el lloguer i organització de 18 autobusos que hi arribaran des de diferents poblacions de les comarques gironines, segons destaca el coordinador de l’ANC Gironès, Josep Vila.

Són xifres més discretes respecte als dispositius dels anys anteriors a la pandèmia, però meritòries en el context de retornar la mobilització al carrer, sense la implicació directa dels partits i amb obstacles. Un altre símptoma del moment difícil per a l’independentisme és la falta d’una junta territorial d’Òmnium Cultural, per la dimissió de bona part de l’última direcció, a la primavera, i de la mateixa presidenta comarcal de l’entitat, Núria Giol.

Jornada completa

La ciutat recupera el pes dels actes descentralitzats, i l’agenda arrencarà amb l’acte institucional –de la Generalitat, Diputació i Ajuntament– aquest cop a l’aire lliure a la plaça Catalunya (11 h), i prosseguirà amb el ja tradicional L’Onze a les Dotze, més popular al migdia a la plaça del Vi. Després de la concentració unitària, cap a la plaça Pompeu Fabra (18 h), han convocat un concert a la plaça Independència i una manifestació posterior de l’esquerra independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.