Política

Rosa Funtané

Cap de l’oposició de Montgat (ERC)

“Els desgavells continuen i encara hi ha moltes coses per arreglar”

“Els fonaments en què basaven la moció de censura estan igual; per tant, sols tenien ganes de governar i d’ocupar una cadira”

“La construcció de 500 pisos creiem que pot portar a saturar el poble sense poder donar resposta als serveis i equipaments”

Sabem que l’oposició és dura i vas amb els ulls clucs, però estaria bé que de tant en tant ens escoltessin

Encapçala la llista del grup municipal d’ERC a Montgat des de l’any 2007. Aleshores va entrar de regidora i no va ser fins al 2015 que va ser proclamada alcaldessa encapçalant un quadripartit d’esquerres que deixava CiU a l’oposició. El 2019 revalidava l’alcaldia, però no va acabar el primer any que el PSC, Junts i Som Montgat li presentaven una moció de censura.

ERC torna a ser primera força, però no teniu el suport per ser alcaldessa.
Per a ERC, ser la primera força i demostrar que som els guanyadors és el més important. És evident que ells s’havien entès bé en el mandat anterior i ho tornarien a repetir. No hi va haver sorpreses, tot i que nosaltres vam intentar en tot moment arribar a acords per liderar aquest govern.
Ho vau intentar amb tots?
Sí, vam allargar la mà a tothom, tant al PSC com a Junts i a Som Montgat, però ja ho tenien pactat. No ho van voler. Aquestes són les regles del joc i ja sabem on som. S’ha vist a Montgat que som els guanyadors.
El tripartit va defensar la moció per la mala gestió d’ERC i un desgavell organitzatiu. No es van fer els deures?
Sempre hi ha deures per fer i coses per solucionar al poble; per això es governa. Hi pot haver desgavells en tots els mandats, i no dic que no n’hi hagi hagut en el nostre. Jo veig, però, que els desgavells continuen i que moltes de les coses que van dir que arreglarien estan per fer. Els fonaments en què basaven la moció de censura estan igual; per tant, només tenien ganes de governar i d’ocupar una cadira.
Asseguren que la moció la va desencallar l’increment que es volia fer de l’IBI.
Es va acordar i no es va apujar un 37% ni de bon tros abans de la moció de censura. Es pactava no incrementar l’IBI i ara veurem realment si l’augmenten o no.
Compartiu les línies del pressupost marcat per al 2024?
Veiem que cada any tenim els mateixos conceptes i ens preocupa molt el tema de la neteja viària, que desperta moltes queixes entre els veïns. El nou model de recollida de les escombraries no és efectiu. També ens trobem amb un dèficit d’equipaments, sobretot esportius, i veiem que no hi ha cap projecció.
Us oposeu a un futur creixement urbanístic. Ho considereu desorbitat?
Totalment. La construcció de 500 pisos creiem que pot saturar el poble sense poder donar resposta als serveis i equipaments. Serà inviable i sabem que Montgat és preciós i convida a viure-hi, però no el volem massificat. El canvi de sòl a residencial ens deixa sense polígons industrials i tampoc ens ho podem permetre.
L’estiu s’ha viscut sense platja. ERC es va oposar a la regeneració de sorra, però voldria els espigons submergits?
No volem que es facin aportacions de sorra del fons marí per l’impacte ambiental que pot tenir. Una altra cosa és que la treguin de la bocana del port del Masnou. S’han de posar altres mecanismes per tal de protegir el litoral i el projecte dels espigons el podríem veure bé si ens el presentessin. De les coses de les quals no t’informen no es pot opinar. Veiem un govern poc cohesionat i que no hi ha transversalitat entre les regidories, i ens hi trobem en les comissions informatives.
Com és la relació amb el govern?
Nosaltres allarguem la mà amb ganes d’aportar, però també volem escoltar. No tenen ganes de comunicar i en els plens demanem que abans ens expliquin les coses i ens diuen que ho faran, però no ens hi conviden mai. Busquem una entesa clara per treballar pel poble. Quan ens van fer la moció de censura amb la covid era complicat, però ara és bàsic.
ERC ha pogut pair aquesta moció que va forjar el tripartit i que per segon cop no li permet governar?
No ens agrada, però no vol dir que estiguem per mossegar. Volem participar i que hi hagi comunicació, perquè ens costa contrastar amb tanta opacitat. Em trobo que hi ha veïns que ens pregunten per temes, però des del govern no donen explicacions de res. Ja sabem que l’oposició és dura i vas amb els ulls clucs, però estaria bé que de tant en tant ens escoltessin.
Veieu que hi ha un model de poble amb projectes com el de la residència?
No gaire. Projectes com el de la residència no són de mandat, perquè els terrenys hi són des de fa molts anys i ja es podria haver començat al seu moment. La residència és clar que hi ha de ser, però no veiem tan clara la massificació de tanta totxana que projecten. No volem un poble amb blocs de molta alçària i ens preocupen equipaments com la nova escola Norai. Volem saber on es farà l’edifici, si es farà al costat mateix dels mòduls prefabricats.
Com veu el poble respecte a quan era alcaldessa?
Hi ha menys ambient. S’està perdent l’essència de poble i s’està convertint en zones més residencials. Abans hi havia moltes més activitats de carrer els caps de setmana. No s’està fent una dinamització cultural i entre dues entitats veïnals organitzen les festes majors dels barris quan faltaria més suport, com es fa amb el comerç.
Què proposa ERC per resoldre les queixes amb la selectiva?
Potser provar de deixar els contenidors oberts, perquè s’estan espatllant contínuament i la gent deixa la bossa a terra. S’ha de treballar la pedagogia i tenir més cura amb la vigilància.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.