Política

missatge institucional del president de la generalitat

Illa: la nació es fa a les aules, CAP, casals i barris

“Una nació pròspera i justa per a tothom es construeix de debò a les aules, als centres d’atenció primària, a les biblioteques, als casals de la gent gran i als carrers i places d’uns barris segurs.” És la reivindicació nacional que va fer el president, Salvador Illa, en el missatge institucional de la Diada. Una nació de ciutadans com la que reivindicava Josep Tarradellas, el president que va encarnar la Generalitat a l’exili durant el franquisme i finalment va retornar amb la recuperació de la democràcia.

Al costat de la senyera, Illa va voler fer el discurs a la llotja de Llevant del Pati dels Tarongers del Palau de la Generalitat, des d’on la perspectiva permet destacar el bust de Tarradellas. A més, es va dirigir als catalans amb el “Ciutadans de Catalunya” de Tarradellas, al qual va afegir el “ciutadanes” –per al seu històric “ja soc aquí” Tarradellas va preferir dirigir-se als compatriotes com a ciutadans en un moment en què bona part de la immigració espanyola acabada d’arribar encara no s’autodefinia com a catalana.

“Tothom que ve a millorar Catalunya és català. Amb els mateixos drets i els mateixos deures que tenim tots nosaltres”, va reivindicar el president en referència a la nova immigració d’arreu del món en un moment en què comença a fer forat electoral el missatge xenòfob i racista de les extremes dretes espanyolista i catalanista. “No podem tancar els ulls a la realitat del fenomen migratori. Es tracta d’una emergència global fruit de la desigualtat al món i que cap país pot resoldre tot sol. Catalunya sempre ha estat terra d’acollida i terra solidària. I ara tornarà a ser exemplar”, va reivindicar Illa.

El president fa bandera d’una nació que es construeix a les escoles, centres sanitaris i barris per posar al centre del missatge els serveis públics com a prioritat de la seva obra de govern. Que els serveis públics recuperin “l’excel·lència” serà l’objectiu del govern, concloïa. Garantir l’habitatge, sobretot als joves; salaris dignes per als treballadors, i la plena igualtat d’homes i dones seran altres prioritats. Per Illa, això és el que vol dir “governar amb les prioritats correctes i governar per a tothom”. El president va reivindicar la “nació” que es fa als centres de recerca, universitats, empreses i sector agroalimentari, però no va utilitzar en cap moment les paraules independència, llibertat, sobirania ni autogovern, habituals en els missatges dels presidents independentistes.

Tampoc va fer esment de la vessant reivindicativa de la Diada. Tot cridant implícitament al retrobament d’independentistes i no independentistes, Illa va reivindicar una Diada per “gaudir” i “passejar”, “per reflexionar qui som i cap a on volem avançar com a país i com a societat, una jornada per refermar la nostra voluntat de ser i de conviure”, però, sobretot, “un moment per compartir i per retrobar-nos” perquè “ens pertany a tots els catalans i a totes les catalanes”.

Illa va voler introduir un missatge de confiança en el futur en un món de canvis econòmics, socials, tecnològics, geopolítics i mediambientals que plantegen riscos i oportunitats. Per esquivar els riscos i aprofitar les oportunitats “Catalunya és i ha de ser un projecte col·lectiu que ens vinculi a tots i a totes sense distincions. Tenim el capital humà, social i polític per fer-ho”, va concloure.

LES FRASES

Una nació [...] es construeix de debò a les aules, als CAP, a les biblioteques, als casals de la gent gran [...]
Ciutadans i ciutadanes de Catalunya: tothom que ve a millorar Catalunya és català
Salvador Illa
president de la generalitat


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

missatge institucional del president de la generalitat

Illa: la nació es fa a les aules, CAP, casals i barris

barcelona
guerra a gaza

Hezbol·là respon amb desenes de coets després de dos atacs amb un mort i 14 ferits

barcelona
crisi migratòria

La CE amenaça Hongria de prendre mesures si envia migrants a Brussel·les

barcelona
guerra a europa

Berlín, Londres i París sancionaran Teheran per vendre míssils a Moscou

barcelona
guerra a europa

Els EUA augmentaran les sancions a l’Iran per la venda de míssils a Rússia

barcelona
estat espanyol

Soledad Núñez, nova sotsgovernadora del Banc d’Espanya

barcelona
estat espanyol

La justícia espanyola blinda els crims del franquisme

barcelona
política

Montero precisa que l’acord amb ERC es complirà “en diferents etapes”

barcelona
política

Ja són una desena les comunitats que han recorregut l’amnistia al TC

barcelona