Política

Toni Riera

Cap de l’oposició de l’Ajuntament de Campdevànol (ERC)

“L’Ajuntament no es pot gestionar com una empresa”

“Vam veure que els pressupostos que s’estan elaborant tenien un caire d’empresa privada, i un ajuntament no ho és”

“Proposem fer pisos tutelats en una part de les antigues escoles i, en una altra, pisos de protecció social. És un puzle perfecte”

Si presentem esmenes, les lligarem d’una altra manera, perquè no pot ser que ens prenguin el pèl
Fa molts anys que ERC no és al govern de Campdevànol. Valori els resultats de les eleccions.
Hem pujat. ERC sempre havia tingut un regidor, i en les eleccions anteriors en vam treure quatre i vam quedar a vint vots de l’alcaldia. Només hi concorrien CiU, la CUP i nosaltres i, en canvi, en les actuals també hi havia el PSC i Gent de Poble, i en vam aconseguir dos. Vam proposar pactes, però després de moltes negociacions ens vam adonar que hi havia un pacte fet anterior a les eleccions, entre Junts i el PSC, i s’hi va afegir, després, la CUP, cosa que ens va sorprendre molt.
Quina oposició han fet?
Volíem un govern fort, funcional, que estirés... Hem estat constructius i hem estat crítics, perquè la nostra feina és fiscalitzar, però, de fet, de crítics ho hem estat sempre.
En què han estat crítics?
Només de veure una regidoria d’Hisenda feble, que presenta els pressupostos i les ordenances al mes d’octubre, creiem que no anem bé. Vam veure que aquests pressupostos tenien un caire d’empresa privada, i un ajuntament no ho és.
Per això van dir no?
No, vam voler ajudar i vam presentar unes esmenes per poder donar-los suport.
En què consistien?
A fer la requalificació dels llocs de treball, que és una eina molt important per a l’Ajuntament, perquè organitza tota la part tècnica i l’organigrama. També vam proposar una partida exclusiva per a les antigues escoles.
Amb quina finalitat?
Per evitar que no caigui l’edifici.
Quin és el seu projecte per a aquesta antiga escola?
Proposàvem fer-hi pisos tutelats en una part i, en una altra, pisos de protecció social. És un puzle perfecte, perquè tenen l’hospital i el sociosanitari allà mateix, tot ho tens molt lligat. I, en l’espera, ara, vam proposar que no caigui l’edifici, perquè hi ha hagut actes vandàlics i la degradació d’un edifici tancat.
I la tercera esmena?
Tenim una planta potabilitzadora que compartim amb Ripoll. El terreny és nostre, però es gestiona des de Ripoll. Vista la problemàtica de presència d’arsènic a l’aigua i que la gent havia de comprar aigua de boca, vam encarregar un estudi biològic i el vam portar a l’equip de govern perquè posés fi a aquest problema. Preveu omplir amb cisternes un dels dos dipòsits que tenim quan es produeix l’increment d’arsènic i barrejar-la amb l’altre dipòsit per rebaixar els nivell d’aquesta substància. Era una solució provisional. Calia partir el contracte amb Ripoll i buscar una solució per a Campdevànol amb pous nous o anant a buscar l’aigua a un altre punt d’abastament que no fos el Freser.
Què els van dir?
Que costava una bogeria de diners. Però nosaltres no hem posat mai preu a la salut.
A tot els van dir que no?
No, no. Ens van dir que sí a tot. També a la petició d’equipar el gimnàs i el bar del pavelló, que porta molt de temps tancat. Vam abstenir-nos per donar-los un vot de confiança.
Entenc que hi ha un però?
Però no s’ha complert res. Ens vam equivocar i havíem de seguir la nostra línia de sempre.
Què els diuen?
Que ja s’anirà fent, que són coses que costen molts diners. De fet, portem un llegat de molts pressupostos expansius i, ara, és per fer-nos ho mirar, amb molta pèrdua de poder adquisitiu. El 2021 era de 3,9 milions; el 2022, de 4 i, el 2023, de 5,8 milions. Bons pressupostos, anaven pujant, es podien fer més coses. Ara és de 4,2 milions. Com deia, això no és una empresa privada, on pots gestionar d’una altra manera la pèrdua de poder adquisitiu o abaratir despeses. En una empresa pública saps que un tant per cent se’n va en personal; un tant per cent, en servei, i et queda molt poca cosa per invertir.
Què els van dir sobre aquesta reducció?
Que van acotar partides i eliminar-ne de supèrflues, però els vaig posar l’exemple de Sant Joan de les Abadesses. Més o menys tenim els mateixos habitants, i ells tenen un pressupost de 6 milions, fan coses. Estan endeutats, però hi ha molt pocs ajuntaments que no ho estiguin. Se suposa que, a l’octubre, es portaran al ple ordenances i nous pressupostos. A veure per quin costat ens sortiran. Si presentem esmenes, les lligarem d’una altra manera, perquè no pot ser que ens prenguin el pèl.
Transparència?
Vam començar bé, però ara ja no n’hi ha tanta. Van crear unes comissions informatives, a les quals nosaltres vam donar suport totalment, on vèiem tots els temes. Com en governs anteriors, ja no es fan.
Què han fet, segons vostè?
Només han arreglat el carrer del davant de les escoles, que és un projecte anterior al mandat actual i hi vam donar suport per un tema de seguretat i serveis viaris. S’havia d’haver vist alguna cosa més. El pavelló, però, continua sense bar; el gimnàs, tancat i hi ha pèrdues d’aigua al sostre; les voreres i passos de vianants son catastròfics, i l’únic projecte clar que tenen és el canvi de gespa del camp de futbol, cosa que s’havia d’haver fet fa deu anys. Casualitat que el regidor d’Hisenda era el president del club de futbol?
En què estan treballant vostès?
No aspirem a presentar grans projectes. Ens els guardem per a les properes eleccions municipals, perquè no ens fan cas. Pressionem perquè s’arreglin les voreres i el municipi estigui net, i per controlar les coses a les quals s’ha compromès l’equip de governi, i lluitem a fons per la nova depuradora.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia