Política

política

El TC admet a tràmit la qüestió d’anticonstitucionalitat del Suprem sobre l’amnistia

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dimecres per unanimitat la qüestió d’inconstitucionalitat que el Tribunal Suprem (TS) va presentar contra l’aplicació de l’amnistia. El TC ha obert d’aquesta manera les deliberacions que portaran els magistrats a resoldre en els pròxims mesos sobre els recursos presentats pel PP i les comunitats autònomes on governa, a més del govern socialista de Castella-La Manxa i una altra qüestió d’inconstitucionalitat presentada pel TSJC.

Les deliberacions sore els recursos poden durar mesos, segons han explicat fons del TC. Fins a una desena de recursos se’ls han plantejat, tot i que el que marcarà la doctrina a prendre serà la qüestió plantejada pel Suprem. Es tracta de la qüestió que va elevar el Tribunal Suprem en un cas de condemna per aldarulls agreujats d’un jove per haver llançat pedres contra els jutjats de Girona en les manifestacions postsentència, el 2019. El Suprem considera que aquest cas genera dubtes per ser amnistiat principalment perquè es podria vulnerar el dret d’igualtat davant la llei. L’aprofita per dur tota l’amnistia, arrossegant altres causes, perquè el mateix Tribunal Superior de Justícia de Catalunya recordava aquesta setmana en un altre cas, l’opció per a a la defensa d’un policia afectat per una agressió l’opció d’elevar el cas al TC.

Els magistrats de TC han acceptat per unanimitat l’escrit del ponent conservador Ricardo Enríquez, que ha proposat admetre a tràmit la qüestió d’inconstitucionalitat adduint que la llei d’amnistia podria suposar una vulneració dels articles 9.3, 14, i subsidiàriament 117.3 de la Constitució. És a dir, el principi de legalitat i seguretat jurídica (9.3), el d’igualtat dels espanyols (14) i la potestat dels jutges de fer executar les sentències (117.3).

L’admissió a tràmit, però, no implica una posició de fons del ple del TC sobre aquestes qüestions, i simplement suposa que els magistrats obren la porta al recurs per debatre amb profunditat la qüestió en els pròxims mesos. Fonts del TC assenyalen que l’objectiu és resoldre els recursos en un termini que va de sis mesos a un any.

A banda, el TC ha acceptat també l’abstenció de l’exministre de Justícia i magistrat Juan Carlos Campo en el debat de la qüestió d’inconstitucionalitat plantejada pel Tribunal Suprem contra la Llei d’Amnistia. Fonts jurídiques informen que el ple ha acordat acceptar la petició de Campo, que va demanar apartar-se d’aquest assumpte perquè sent ministre de Justícia va signar els expedients dels indults als líders independentistes en un document en què titllava una futura amnistia d’inconstitucional. Seran llavors només 11 oi no 12 magistrats els que decidiran sobre l’amnistia, tot i que encara es manté la majoria progressista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt

L’Onze a les Dotze, un clàssic des de fa 26 anys de la Plaça del Vi

girona

Celebració de la Diada de Catalunya a Terra Negra

llagostera

Salellas recorda Puigdemont en l’acte de la Diada i insta Illa i Paneque a“no mirar a una altra banda”

girona
política

Antich crida a refer el consens sobre el dret a decidir

barcelona
política

El TC admet a tràmit la qüestió d’anticonstitucionalitat del Suprem sobre l’amnistia

madrid
ucraïna

Biden estudia permetre a Kíiv l’ús de míssils de llarg abast dels EUA contra Rússia

barcelona