Política

política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

Les concentracions de Barcelona, Tarragona, Girona, Lleida i Tortosa superen la desmobilització i tornen a reclamar sobirania total

Alhora s’alerta dels problemes socials derivats de l’espoli de l’Estat

Les manifestacions simultànies per la independència de la Diada han superat, un any més, les expectatives, que aquest any eren força pessimistes per la desmobilització i desunió política del sobiranisme. Milers de persones han omplert aquesta tarda les avingudes per on han transcorregut les manifestacions i concentracions a Barcelona, Tarragona, Lleida, Girona i Tortosa.. Tot els espais previstos per a les concentracions han aconseguit fer el ple, superant els mals auguris, sobretot a Barcelona i Girona, on s’han omplert l’avinguda Lluís Companys i la Gran Via de Jaume I, respectivament, de gom a gom. Més desigual ha estat l’assistència a les altres quatre cites.

Al voltant de les 16:00 hores han arrencat les cinc manifestacions simultànies i descentralitzades de la Diada 2024. Les concentracions de Barcelona, Tarragona, Lleida i Tortosa han confluït als voltants de les cinc al seus respectius punts final, per tal que a les 17:14 s’hi llegís el manifest unitari de les entitats convocants, que conflueixen en el lema “Tornem als carrers”.

Les primeres estimacions de les respectives policies locals i Guàrdia Urbana situen en unes 60.000 persones les que han omplert el Passeig Lluís Companys de Barcelona, prop de 7.000 la Gran Via de Girona, i en menor mesura, les 3.000 de Tarragona i de Lleida, sense que hi hagi encara cap estimació per a Tortosa. Prop de 80.000 persones mobilitzades en una Diada en reculada, per sota també de les prop de 115.000 que la mateixa Guàrdia Urbana de Barcelona va xifrar la manifestació del 2023 a la plaça d’Espanya de Barcelona.

La reivindicació de l’independentisme ha afegit un motiu de queixa i reclam a cada demarcació. A Girona es denunciarà la degradació del sistema sanitari per manca de recursos. A Barcelona el lligam entre la gravíssima crisi de l’habitatge i l’ínfima inversió pública. A Tarragona s’ha criticat el col·lapse dels trens de Rodalies i els regionals, així com de les infraestructures en general. Pel que fa a Lleida, s’hi ha evidenciat que solament la independència pot proporcionar un tracte just als pagesos. I a Tortosa es recordava que la manca d’inversions derivada de l’espoliació fiscal aguditza el desequilibri territorial i la mala gestió dels recursos hídrics.

El manifest conjunt i unitari de l’ANC, Òmnium Cultural, l’AMI, el Consell de la República, la Intersindical, el CIEMEN i els CDR Catalunya ha alertat sobre la “normalitat autonòmica” que els governs pretenen aplicar a Catalunya. entre d’altres per la no aplicació de l’amnistia als exiliats o pels problemes socials que l’espoli fiscal de l’Estat genera entre els catalans. Lluís LLach, president de l’ANC, ha tancat l’acte i la lectura del manifest a set veus recordant que “sortim als carrers perquè ni estem pacificats ni ens han pacificat“. Les entitats adverteixen que no és gens normal que un estat acusi de terrorisme els CDR, o persegueixi votar en referèndum. “No més retrets i lluitem plegats fins a la independència” ha tancat Llach l’acte simultani i el manifest.

Amb el clam de “tornem als carrers” i deixar de “llepar-se les ferides” s’han tancat les mobilitzacions de la Diada. El manifest conjunt ha estat llegit al final de la manifestació per Lluís Llach (ANC), Xavier Antich (Òmnium), Jordi Gaseni (AMI), Teresa Vallverdú (CxRep), Núria Ferrandis (La Intersindical), David Minoves (CIEMEN) i Sònia Pascual (CDR).

Les entitats convocants reclamen als partits independentistes “unitat” i “tornar a teixir complicitats” per replicar així en el front polític la convocatòria unitària de la manifestació per la Diada. En una atenció a mitjans en mig de la manifestació, el president de l’ANC, Lluís Llach, ha dit que es tracta d’una convocatòria “especial” perquè és unitària. “És senyal que volem la unitat com a eina de treball per a l’independentisme”, ha dit, tot remarcant que aquesta unitat de les entitats vol ser un “exemple” per als partits. El president d’Òmnium, Xavier Antich, ha advertit que l’independentisme “no ha claudicat ni claudicarà fins a aconseguir els seus objectius” i ha demanat actuar per superar el “desànim” i la “paràlisi”.

És el primer cop en una dècada que cap membre del govern no hi ha assistit. Tampoc alguns dirigents destacats d’ERC, Com Marta Rovira ni Oriol Junqueras, en ple enfrontament per a lideratge del partit i després d’haver facilitat l’investidura de Salvador Illa. Si que hi han participat la plana major de Junts, mentre la CUP hi donava suport, com també a la manifestació posterior de l’esquerra independentista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
estat espanyol

El jutge del cas Koldo descarta citar el ministre Puente com a testimoni

barcelona
guerra a gaza

Israel ataca una escola i mata una setantena de palestins en una jornada

barcelona
política

L’independentisme omple, un cop més, les avingudes de les manifestacions simultànies

barcelona

Hissada de la senyera i ofrena floral a Blanes

BLANES

Més de 600 persones celebren la diada a Palafrugell

palafrugell

L’alcalde de Salt reclama un tracte fiscal just per a Catalunya

salt

L’Onze a les Dotze, un clàssic des de fa 26 anys de la Plaça del Vi

girona

Celebració de la Diada de Catalunya a Terra Negra

llagostera

Salellas recorda Puigdemont en l’acte de la Diada i insta Illa i Paneque a“no mirar a una altra banda”

girona