Política

política

L’oposició de Saus denuncia que l’Ajuntament genera més de 262.000 d’euros sense autorització

El grup de Som-hi Saus, Camallera i Llampaies (ERC) ha denunciat que el govern municipal de Junts va generar l’any 2023 un total de 262.324,41 euros en despeses que no estaven previstes en el pressupost municipal, un import que va superar el pressupost un 21,48%. Per aquest motiu, el grup a l’oposició ha presentat un recurs extraordinari de revisió per tal que l’Ajuntament corregeixi la nul·litat de l’acord, així com també ho ha posat en coneixement de l’Oficina Antifrau de Catalunya.

En aquest sentit, el regidor a l’oposició i portaveu de Som-hi, Miquel Casellas, remarca que “aquesta despesa es va generar verbalment, sense partida pressupostària, sense cap tipus de contracte o encàrrec per escrit i sense cap tipus de control i fiscalització per part de la intervenció municipal, per la qual cosa eren obligacions no reconegudes”.

Segons exposen en un comunicat, el govern municipal hauria optat per intentar legalitzar aquesta despesa mitjançant un procediment de reconeixement extrajudicial de crèdit. Aquest mecanisme és excepcional i la legislació el preveu només per a casos esporàdics en que s’hagi generat una despesa de manera imprevista. “En el cas de Saus, Camallera i Llampaies, no es tractava de cap imprevist sinó de despeses continuades i sistemàtiques que s’anaven generant al llarg de l’any, però sense cap tipus de control ni autorització”, afirma Casellas.

Així mateix, l’alcalde del municipi, Esteve Gironès, no va incloure l’acord de reconeixement extrajudicial de crèdit en cap ordre del dia, sinó que ho va posar a votació en l’acord d’aprovació del pressupost de 2024, la qual cosa origina la seva nul·litat de ple dret. “Els industrials i proveïdors es poden veure afectats perquè l’ajuntament els ha fet encàrrecs verbals, intenta arreglar-ho utilitzant un procediment per a regularitzar casos excepcionals de despeses que no és aplicable en aquest supòsit i ho fa, a més, amb un acte nul de ple dret”, apunta el portaveu de l’oposició. “Tot això també afecta els veïns i contribuents del municipi, atès que el govern està gastant per sobre dels límits del pressupost, fent cas omís als límits i controls pressupostaris”, conclou.

Donada la gravetat del cas, des del grup de Som-hi han presentat un recurs extraordinari de revisió per tal que l’Ajuntament corregeixi la nul·litat de l’acord de reconeixement extrajudicial de crèdit i també ho han posat en coneixement de l’Oficina Antifrau de Catalunya, atès que “estem davant un cas clar de despeses indegudament adquirides i possible derivació de responsabilitats”.

Per la seva banda, l'alcalde de Saus, Camallera i Llampaies, Esteve Gironès, nega els fets i assegura que "no es gasta més del que toca". Gironès carrega contra els dos regidors de Som-hi i ho considera una “estratègia”. L’alcalde recorda que l’Ajuntament paga les factures quan toca i assenyala que es mostra “molt tranquil” perquè només s’han les factures del dia a dia i que s’està al corrent de pagament. També deixa clar que des de que van entrar a govern i s’ha rebaixat gairebé a la meitat el deute. Finalment, el batlle diu que s’entregarà tot el que calgui a l’Oficina Antifrau i que "col·laboraran en el que calgui".



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia