Política

escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

La planta perd uns 453.000 euros diaris i acumula un deute de més de 700 milions d’euros des de 2011

Grangemouth, l’única refineria de petroli d’Escòcia, tancarà al juny amb la pèrdua de gairebé 400 ocupacions com a part dels plans per a convertir-la en una terminal d’importació de combustibles, segons ha anunciat aquest dijous l’operadora Petroineos.

L’operadora, una empresa conjunta entre PetroChina Internacional London (PCIL) i el grup britànic INEOS, ha explicat que la refineria, amb 100 anys d’antiguitat, ja no pot competir amb instal·lacions més modernes situades a Àsia, Àfrica i l’Orient Mitjà.

En el seu lloc, Grangemouth es transformarà en un centre de distribució de gasolina, dièsel, combustible d’aviació i querosè a Escòcia, però només requerirà menys de 100 empleats pels 475 actuals.

L’empresa va anunciar inicialment el seu pla al novembre, però els líders sindicals esperaven que pogués continuar oberta més temps amb la possibilitat que s’establís una alternativa ecològica.

El tancament, que es produirà després d’una consulta amb els treballadors, ha generat crítiques de sindicats i polítics que consideren que afectarà l’economia local i a la seguretat energètica d’Escòcia, ja que la planta subministra el 65% dels productes petrolífers refinats a la regió i és clau en el subministrament de combustible per als principals aeroports escocesos.

Mitjans locals estimen que la planta, situada en la costa oest d’Escòcia, està registrant unes pèrdues diàries d’uns 500.000 dòlars (més de 453.000 euros), mentre que la companyia ha registrat pèrdues superiors als 775 milions de dòlars (més de 700 milions d’euros) des de 2011.

Després de l’anunci, els governs d’Escòcia i el Regne Unit han anunciat un pla d’inversió conjunt per a Grangemouth que inclou un paquet de 100 milions de lliures, suport als treballadors i s’han compromès a treballar junts per a aconseguir un futur industrial per al lloc.

Keir Starmer va descriure a Grangemouth com una “veritable prioritat” al juliol durant la seva primera visita a Escòcia després de convertir-se en primer ministre britànic.

Per la seva banda, el ministre principal escocès, John Swinney, s’ha mostrat “profundament decebut” amb la notícia durant la sessió parlamentària d’aquest dijous en Holyrood, mentre que el colíder dels Verds escocesos, Patrick Harvie, ha lamentat que l’Estratègia Industrial Verd que va anunciar el govern escocès aquest dimecres no inclogués cap pla de transició per a la refineria.

La planta, amb una capacitat de refinació de 150.000 barrils per dia, va ser inaugurada per BP en 1924 i es va obrir a altres productes petroquímics en els anys 1950.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona
escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

barcelona
política

Denuncien que el govern genera més de 262.000 d’euros sense autorització

Saus
guerra a europa

La Creu Roja confirma la mort de tres dels seus empleats en un atac a Donetsk

barcelona

Ripoll multa dues persones més per penjar el cartell vetat de la festa major

ripoll