Política

política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha rebutjat la recusació presentada pel president del grup parlamentari d’ERC al Parlament, Josep Maria Jové, contra el president del tribunal català, Jesús Maria Barrientos, i dos magistrats més, per les seves crítiques a l’amnistia. Jové va plantejar la recusació de Barrientos i dels dos magistrats més del TSJC al·legant falta d’”imparcialitat”, després que l’alt tribunal denegués aplicar-li l’amnistia i que acordés a més elevar una consulta al Tribunal Constitucional i al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) sobre la legalitat de la llei.

El president del grup parlamentari d’ERC -que va ser mà dreta del president del partit i vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras- està acusat dels delictes de malversació i prevaricació pels preparatius del referèndum de l’1-O. En una interlocutòria, que és ferma i contra la qual no hi ha possibilitat ja de recurs, la sala Civil i Penal del TSJC ha inadmès la recusació presentada pels advocats d’ERC contra Barrientos i contra els magistrats Fernando Lacaba i Carlos Rubio. Jové va al·legar en la seva recusació que aquests magistrats havien mostrat una “falta de neutralitat i imparcialitat imprescindibles per a la funció d’enjudiciament” a les consultes que van realitzar al TC i al TJUE, en què van emprar expressions com “situació d’impunitat” o “greu afectació als interessos financers de la Unió Europea”.

El màxim tribunal català assenyala a la interlocutòria que en cap moment es va entrar a examinar la culpabilitat o innocència del processat, sinó que només es va plantejar una consulta sobre l’adequació de la llei a l’ordenament constitucional espanyol i a la normativa europea. La sala Civil i Penal retreu fins i tot a Jové aquest “nou intent de recusació” -no és el primer que ha presentat contra Barrientos i altres magistrats-.

Precisament, el TJUE ha informat, avui, que ha registrat la consulta feta pel TSJC en la causa de Jové, Lluís Salvadó i Natàlia Garriga, sobre si la malversació de l’1-O es pot amnistiar o vulnera el dret de la Unió. La causa de l’1-O té el número C-587/24 en la prejudicial europea, i quan el TJUE respongui els dubtes de l’alt tribunal català, aquest haurà de decidir si jutja els tres excàrrecs d’ERC o els aplica l’amnistia, com demanen les seves defenses, a més de la Fiscalia i l’Advocacia de l’Estat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

europa

Stoltenberg serà el nou cap de la Conferència de Seguretat de Munic

barcelona
israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

barcelona
estats units

Harris confia a guanyar vot jove gràcies al suport de Taylor Swift

barcelona
política

El TSJC rebutja definitivament la recusació de Jové a Barrientos per criticar l’amnistia

barcelona
estat espanyol

El ministeri de l’Interior vol rebaixar a 0,2 la taxa màxima d’alcohol en sang

barcelona
estat espanyol

Ayuso anuncia una nova rebaixa fiscal a Madrid

barcelona
escòcia

Escòcia tancarà la seva única refineria de petroli en 2025

barcelona
política

Denuncien que el govern genera més de 262.000 d’euros sense autorització

Saus
guerra a europa

La Creu Roja confirma la mort de tres dels seus empleats en un atac a Donetsk

barcelona