Política

israel

Dimiteix el cap de la unitat més gran de l’Exèrcit israelià pel fracàs del 7 d’octubre

Yossi Sariel és el quart alt càrrec que renuncia al seu lloc com a manera de rendir comptes pel 7 d’octubre

El comandant Yossi Sariel, responsable de la unitat 8200 d’intel·ligència de l’Exèrcit israelià, la més nombrosa de les forces armades, ha presentat la seva dimissió aquest dijous per la seva responsabilitat en els atacs del 7 d’octubre, en els quals milers de milicians palestins encapçalats per Hamàs van atacar el país des de Gaza i van matar a unes 1.200 persones i van segrestar altres 251.

“El 7 d’octubre a les 6.29 no vaig complir la tasca que s’esperava de mi, com esperaven els meus subordinats i comandants i com esperaven de mi els ciutadans del país que tant amo”, comença una carta enviada per Sariel als membres de la unitat 8200, recollida pel diari israelià Haaretz.

En la missiva, el comandant assumeix la responsabilitat del fracàs de la unitat aquell dia, assegurant que va fallar en l’enteniment que la frontera amb Gaza “exigeix com a sistema una gestió del risc diferent, basada a tenir el mínim marge d’error que existeix”.

A menys d’un mes de l’aniversari de l’atac de Hamàs, Sariel ha presentat la seva dimissió d’acord “amb l’estat de la guerra, amb els processos de consolidació del servei i de construcció de resiliència en la unitat, així com després de la finalització dels processos de la recerca preliminar sobre el succeït”.

La unitat 8200 és la unitat més gran de recopilació d’informació de la Direcció d’Intel·ligència Militar, encarregada tant de crear com d’utilitzar eines per a recopilar, analitzar, processar i compartir informació, la qual cosa fa d’ella una punta de llança en matèria de guerra cibernètica de les forces armades israelianes.

Segons un informe recollit pel canal 12 de notícies, la cadena israeliana més popular, la 8200 va ser l’encarregada de dissenyar el sistema d’alertes per a advertir d’una possible invasió dels milicians gazians en 2014.

Sariel s’ha convertit aquest dijous en el quart alt càrrec que renuncia al seu lloc com a manera de rendir comptes pel 7 d’octubre.

Aharon Haliva, el que fora llavors cap de la intel·ligència militar, va ser la primera figura de les autoritats en un càrrec de responsabilitat que va dimitir, així com una de les poques, juntament amb el cap per al districte sud d’Israel per al servei d’intel·ligència interior –Shin Bet– i el responsable de la Divisió de Gaza de l’Exèrcit, el general Avi Rosenfield.

La falta de rendiment de comptes a Israel ha estat un focus de descontentament entre la societat, que carrega especialment contra els alts estaments del sector militar i el primer ministre, Benjamin Netanyahu, qui no ha assumit cap mena de responsabilitat públicament després del succeït.

A l’octubre, el cap del Shin Bet, Ron Bar, va demanar disculpes per l’ocorregut el 7 d’octubre i va assumir la seva responsabilitat, però de moment segueix en el càrrec.

Si bé l’Exèrcit duu a terme una investigació interna sobre els errors que van permetre l’atac de Hamàs, no existeix una comissió d’investigació nacional, que podria posar el punt de mira sobre el govern de Netanyahu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia