Política

Neus Brunet Campeny

Cap de l’oposició de Breda (Junts)

“La principal prioritat és posar en marxa el centre de dia”

“Hi ha força mancances; per exemple, no hi ha un institut per cursar batxillerat i no tenim ben estructurada la zona industrial”

“Breda té moltes potencialitats, amb un centre històric remarcable i un entorn bonic, però s’està convertint en un poble dormitori”

Fem una oposició responsable i constructiva plantejant punts de vista diferents

Nascuda a Breda el 1961, està casada i és mare de tres fills. Professionalment ha estat relacionada amb el món de l’ensenyament, primer a l’escola primària i després a secundària. “El treball docent és una activitat vocacional i engrescadora, i sempre he disfrutat molt realitzant-la”, explica.

Per què vau decidir entrar en política municipal?
Sempre m’ha interessat la política, però el detonant va ser l’estiu del 2010 amb la retallada de l’Estatut per part del Tribunal Constitucional d’Espanya. Vaig entrar en política municipal perquè fa uns anys disposava de més temps lliure i vaig voler dedicar-lo a col·laborar a millorar el meu poble. El 2019 vaig formar part de la candidatura de Junts a Breda i l’octubre del 2021 vaig sortir escollida com a coordinadora local de Junts al municipi. I el maig del 2023 vaig fer un pas endavant i em vaig presentar com a alcaldable.
Com valoreu el resultat de les municipals?
Junts per Breda va estar satisfet d’haver sumat dos regidors més i, per tant, que entressin tres representants al consistori i passéssim a ser la primera força política a l’oposició.
Quin balanç feu d’aquest any?
Positiu. Respecte a la feina feta, la valorem satisfactòriament. Hem estat treballant bàsicament en tres àmbits. En els plens som una oposició de denúncia que fa propostes constructives. Periòdicament hem dut a terme escrits reivindicatius i informatius a la revista del consistori, Àgora, per demostrar la nostra disconformitat en alguns punts respecte a la gestió que es porta a terme. Al nostre butlletí, Construïm, hi plantegem temes perquè tothom vegi un altre punt de vista de Breda i conegui el nostre tarannà.
Sou una oposició constructiva?
Des d’un principi va ser de col·laboració, però a l’equip de govern no li va interessar. A conseqüència d’això, el que fem és una oposició responsable i constructiva, tot i que a l’hora de votar aquesta actitud no sigui eficaç per la majoria absoluta de l’equip de govern. Considerem positiu que el nostre equip plantegi altres punts de vista diferents dels del govern.
Com és la comunicació amb l’equip de govern?
És la justa i imprescindible. Es limita a fer-nos arribar la informació dels punts que es posen a debatre en els plens que es fan cada dos mesos. Cal esmentar que la majoria dels acords són presos per decret d’alcaldia i es porten al ple només per informar. Considerant que el fet de dur a terme els plens cada dos mesos era insuficient, el nostre equip va sol·licitar fer-los cada mes, però la proposta va ser rebutjada. Els regidors del nostre equip participem en alguna de les comissions: la de Patrimoni Arquitectònic, la de l’Aigua i Clavegueram, i la comissió especial de Comptes. Però es fan un cop l’any i són de caire informatiu, no de debat.
Quines potencialitats té el municipi i quines deficiències?
Breda és molt bonic i tranquil, situat a la falda del Montseny, però s’està apagant de mica en mica i s’està convertint en un poble dormitori. Respecte a les potencialitats, Breda té un centre històric i cultural remarcable, amb el monestir de Sant Salvador i el seu entorn, el Museu Josep Aragay, el centre cultural i d’informació turística Els Forns, on es recull el nostre passat i present terrissaire. Quant a les deficiències, el poble en té força. Com a més importants hi ha el fet de no tenir en funcionament el centre de dia per a la gent gran, no disposar d’un institut on es pugui cursar el batxillerat, no tenir ben estructurada la zona industrial –això obliga els camions de gran tonatge a passar pel mig del poble...
Quina és per Junts per Breda la principal prioritat del poble?
La nostra candidatura es va presentar per gestionar i posar en correcte funcionament totes les potencialitats de Breda. Ara bé, si he de dir quina és la principal prioritat que té el municipi, diria que és posar en funcionament el centre de dia per a la nostra gent gran. L’edifici es va inaugurar l’any 2014 amb l’anterior consistori, però amb l’entrada d’ERC en el govern municipal es va desestimar posar en marxa aquest servei. Durant tots aquests anys, no hi ha hagut voluntat política per posar-lo en funcionament.
Com estan les finances?
El pressupost de l’any 2023 era el d’una situació de postpandèmia. Això ha significa que l’any passat el Consell de Ministres va mantenir suspeses les regles d’estabilitat pressupostària, la regla de despeses i la del deute públic. Aquesta situació va donar flexibilitat perquè l’Ajuntament gastés més del compte, tot i que no era d’obligat compliment gastar més. Respecte al 2024, basant-nos en els números que el mateix equip de govern ens ha donat, la tendència de les finances és d’anar augmentant les partides de crèdit a les entitats bancàries i d’anar ampliant les despeses pressupostàries del municipi. Per tant, l’endeutament del poble és cada vegada més gran. La nostra proposta respecte a les finances municipals seria la d’aplicar polítiques d’estalvi i de reducció de les despeses per poder mantenir l’equilibri pressupostari, evitant recórrer a la pujada d’impostos.
El tema de l’habitatge és una problemàtica general. Com es concreta a Breda?
Breda quasi no disposa d’habitatge de lloguer, i com que regeix la regla de l’oferta i la demanda, el poc habitatge de lloguer que hi ha és car. Tanmateix, Breda té un ajuntament amb molt pocs recursos propis, perquè quasi no hi ha indústria en el poble i la major part dels ingressos venen de l’IBI. Per aquest motiu, l’Ajuntament no té la capacitat d’abordar aquesta problemàtica llevat que s’aconsegueixin ajuts de la Generalitat, la Diputació o el Consell Comarcal de la Selva.
Vau votar a favor del pla director d’aigua, una actualització del 2007. En qüestions com l’aigua, en un context de sequera, cal anar tots a l’una?
D’entrada, la dinàmica del nostre grup és no votar en contra de propostes i projectes que afavoreixin la millora del benestar dels veïns. En aquest cas, considerem que l’objectiu de l’actualització d’aquest pla és estudiar i analitzar el funcionament de la xarxa pública de l’abastament d’aigua potable per detectar les deficiències i preveure actuacions per a la millora i la reducció de la despesa energètica. En conseqüència, el nostre vot va ser favorable.
Alguna problemàtica que us preocupi especialment?
Constatar el fet que Breda s’està convertint en un poble dormitori. Es va perdent de mica en mica el comerç local, la rellevància de les entitats municipals, l’essència de la festa major als carrers... La pèrdua de l’Escola de Música Municipal, el tancament de Ràdio de Breda...



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia