Política

política

Sánchez avisa que el nou finançament autonòmic serà “per a tots els territoris”

El PSOE evita les referències a la proposta singular per a Catalunya

Divendres comença les reunions amb presidents autonòmics

Pedro Sánchez ja aigualeix l’acord amb ERC per a un finançament singular per a Catalunya abans de fer-ne la barreja, o el debat. El president del govern de l’Estat i del PSOE ha deixat clar avui que “el nostre model de finançament és el mateix en tots els territoris”, en una trobada de diputats, senadors i europarlamentaris socialistes que s’ha celebrat al Congrés de Diputats per unificar criteris i posicionaments. Al llarg del seu discurs per exposar les línies mestres del curs polític, el president del govern espanyol ha defensat “blindar els pilars del benestar que estan en mans de les comunitats autònomes atenent les particularitats de cadascun d’aquests territoris”. Ha evitat com fan des els ministres socialistes de fa dies la paraula “singular”tat’ per la de “particularitat”.

Sánchez ha conclòs que “defensarem un nou sistema de finançament per garantir la igualtat entre espanyols”, en un debat en que ha hagut de repassar qüestions de gestió diplomàtica com Veneçuela. El que fa setmanes havia de ser “federalitzar2 l’Estat s’ha anat reconvertint en un millor sistema de finançament dins del règim comú. No hi ha hagut cap referència al règim d’Euskadi o Navarra, ni almenys, tampoc cap felicitació ni s’ha vantat d’haver millorat la convivència a Catalunya, sabedor de la tibantor que manté amb Junts, per exemple, dins del bloc que va atorgar-li l’investidura. El grup que lidera Míriam Nogueras ja els ha advertit que no acceptarà un nou “cafè per a tothom” autonòmic.

Tot i la línia oficial que Sánchez ha exposat als parlamentaris avui, segueix topant amb les crítiques del president de la Junta de Castella-La Manxa, Emiliano García-Page, que no renuncia a “persuadir o condicionar” Sánchez de l’error d’encetar la reforma del finançament autonòmic o de dotar millor Catalunya. Tot i les queixes, Page descarta de moment demanar cap boicot dels diputats del PSOE de la seva autonomia a la reforma del finançament.

Per accelerar la recerca d’una sortida al compromís de nou finançament, Sánchez començarà divendres una ronda de trobades amb presidents autonòmics. Començarà amb el lehendakari Imanol Pradales, i seguirà el mateix dia amb els populars Juanma Moreno i Alfonso rueda (Andalusia i Galícia). Tot i l’intent fallit de la madrilenya Isabel Díaz Ayuso d’aïllar Sánchez, els barons populars han decidit trobar-se amb Sánchez però no arribar-hi a acords bilaterals, conscients que bona part d’ells poden rebre més recursos.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El pressumpte assassí de Trump, acusat de possessió d’armes de foc

barcelona
rússia

Putin decreta que l’exèrcit rus tingui 1,5 milions de soldats per a l’1 de desembre

barcelona
tribunals

Primera aplicació de l’amnistia fora de Catalunya

barcelona
estat espanyol

La presidenta del CGPJ proposa Berberoff com a vicepresident del Suprem

barcelona
iran

Les execucions a l’Iran han crescut un 75% dos anys després de la mort d’Amini

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver alliberat altres dues localitats a la regió de Kursk

barcelona
economia

Romero: “Treballarem tossudament per aconseguir el finançament singular”

barcelona
guerra a gaza

Una vintena de morts a la Franja mentre Israel desplega una brigada

barcelona
guerra a europa

Ucraïna abat 53 dels 56 drons Shahed llançats per Rússia contra el seu territori

barcelona