Política

economia

Romero: “Treballarem tossudament per aconseguir el finançament singular”

La consellera es compromet a negociar un nou model que “si va bé per Catalunya anirà bé per Espanya” i insta a les altres comunitats a negociar també

La consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero, s’ha compromès a treballar “tossudament per aconseguir el finançament singular” que Catalunya necessita per millorar la seva capacitat financera. Durant la seva primera compareixença al Parlament, Romero ha reconegut que aconseguir un nou model de finançament, tot i que “senzill”, “serà difícil de concretar”, però ha subratllat que “és un bon moment per fer-ho” perquè el govern del PSOE ha mostrat la seva predisposició a fer-ho possible i ha assenyalat que el nou finançament marca per tant “un horitzó ambiciós”.

No serà un acord, ha senyalat, que perjudiqui a la resta de l’estat. Al contrari. Romero ha recordat que a l’anterior model de finançament, el del 2009, Catalunya va exercir el seu lideratge i que gràcies a aquell lideratge es van incorporar 12.000 milions més al sistema i totes les comunitats es van beneficiar”. Ara, segons Romero, es tracta de fer el mateix. Catalunya ha de liderar la transformació del model de finançament però el model resultant, inspirat en l’Estatut del 2005, “si va bé per Catalunya anirà bé per Espanya”.

Per això la consellera d’Economia s’ha mostrat convençuda que “totes les Comunitats Autònomes que vulguin millorar el seu finançament seran a negociació”.

A banda del finançament, la consellera s’ha referit als pressupostos com a principal instrument per aconseguir una economia més pròspera, igualitària i ecològica. Ha explicat que amb els terminis actuals “el més pertinent era mantenir la pròrroga i posar-nos a treballar en el nou”. La consellera ha dit que ja hi estan treballant en el pressupost del 2025.

Des de Junts, el portaveu Toni Castellà li ha recordat que el finançament és el “gran problema que té aquest país” i li han demanat més concreció respecte al model que negocien. “Si vostè posa sobre la taula el concert econòmic ens tindrà al seu costat”, ha reblat.

Per la seva part el diputat d’ERC, Albert Salvadó, li ha recordat que “només tenen una majoria per un concert solidari, al document signat no hi ha lloc a l’ambigüitat”. I li ha demanat “més profunditat i més aterratge”, insistint en la idea que veuen difícil “avançar els pressupostos si no avencen el sistema de finançament singular.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El pressumpte assassí de Trump, acusat de possessió d’armes de foc

barcelona
rússia

Putin decreta que l’exèrcit rus tingui 1,5 milions de soldats per a l’1 de desembre

barcelona
tribunals

Primera aplicació de l’amnistia fora de Catalunya

barcelona
estat espanyol

La presidenta del CGPJ proposa Berberoff com a vicepresident del Suprem

barcelona
iran

Les execucions a l’Iran han crescut un 75% dos anys després de la mort d’Amini

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver alliberat altres dues localitats a la regió de Kursk

barcelona
economia

Romero: “Treballarem tossudament per aconseguir el finançament singular”

barcelona
guerra a gaza

Una vintena de morts a la Franja mentre Israel desplega una brigada

barcelona
guerra a europa

Ucraïna abat 53 dels 56 drons Shahed llançats per Rússia contra el seu territori

barcelona