Política

iran

Les execucions a l’Iran han crescut un 75% dos anys després de la mort d’Amini, segons una ONG

L’organització humanitària critica que la pena de mort és l’eina més important de la República Islàmica a l’hora de crear por en la societat amb l’objectiu de suprimir les protestes

Les execucions a l’Iran han augmentat un 75% en els dos anys transcorreguts des de la mort de la jove Mahsa Amini, que va desencadenar les protestes conegudes pel lema ‘Dona, Vida, Llibertat”, segons ha denunciat aquest dilluns l’ONG Iran Human Rights (IHRNGO).

Almenys 1.425 persones han estat executades des del 16 de setembre de 2022, gairebé el doble que en els dos anys anteriors a les protestes, quan es van registrar 815 execucions, ha afirmat en un comunicat l’organització amb seu a Oslo.

L’aplicació de la pena capital per delictes relacionats amb les drogues han augmentat fins i tot un 162% en aquest període, de 302 a 796 després de l’inici de les protestes contra el règim.

Les execucions relacionades amb càrrecs polítics com els de ‘rebel·lió’, ‘corrupció en la terra’ o ‘enemistat cap a déu’ també s’han incrementat en un 84%, de 31 a 57.

IHRNGO ha demanat en aquest context a la comunitat internacional que investigui l’ús de la pena de mort a l’Iran com a part de la repressió de les protestes del moviment ‘Dona, Vida, Llibertat’.

“La pena de mort és l’eina més important de la República Islàmica a l’hora de crear por en la societat amb l’objectiu de suprimir les protestes i impedir noves protestes”, ha declarat el director de l’organització, Mahmood Amiry-Moghaddam.

Aquest dilluns es compleixen dos anys de la mort d’Amini després de ser detinguda per la Policia de la moral per no portar ben posat el vel islàmic, la qual cosa va provocar una onada de protestes sense precedents contra la República Islàmica, protagonitzades per joves i dones.

Segons IHRNGO, que afirma comptar amb una nodrida xarxa de fonts a l’Iran, almenys 551 manifestants, entre ells 68 menors d’edat i 49 dones, van morir a les mans de la policia durant les protestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

El pressumpte assassí de Trump, acusat de possessió d’armes de foc

barcelona
rússia

Putin decreta que l’exèrcit rus tingui 1,5 milions de soldats per a l’1 de desembre

barcelona
tribunals

Primera aplicació de l’amnistia fora de Catalunya

barcelona
estat espanyol

La presidenta del CGPJ proposa Berberoff com a vicepresident del Suprem

barcelona
iran

Les execucions a l’Iran han crescut un 75% dos anys després de la mort d’Amini

barcelona
guerra a europa

Rússia assegura haver alliberat altres dues localitats a la regió de Kursk

barcelona
economia

Romero: “Treballarem tossudament per aconseguir el finançament singular”

barcelona
guerra a gaza

Una vintena de morts a la Franja mentre Israel desplega una brigada

barcelona
guerra a europa

Ucraïna abat 53 dels 56 drons Shahed llançats per Rússia contra el seu territori

barcelona