Política

De Juana, en llibertat provisional sota fiança a Belfast

El membre d'ETA Iñaki de Juana Chaos ha quedat en llibertat provisional sota fiança després de la primera vista sobre el seu cas en un jutjat de Belfast. Així ho ha ordenat el jutge Thomas Burgess, instructor del procés, que ha imposat a De Juana una fiança de 5.000 lliures esterlines, 5.900 euros. Tanmateix, la llibertat serà restringida: el basc no podrà sortir de casa a les nits i no podrà marxar d'Irlanda del Nord mentre el jutge estudia el seu cas.

Per arribar a aquesta decisió, el jutge ha ordenat a la policia comprovar la veracitat de l'adreça que De Juana ha donat a Belfast com a domicili on ser localitzat. Fins que s'han completat les gestions, ha estat detingut per la policia.

Burguess ha preguntat a la defensa de De Juana, que exerceix un despatx nord-irlandès, les raons que l'han portat a canviar diverses vegades de domicili des que va arribar a Irlanda del Nord.

La fiscalia, que representa el govern espanyol en aquest tribunal, considerava aquests canvis com una prova que De Juana vol eludir l'acció de la justícia i els ha presentat com a argument per rebutjar la concessió de la llibertat provisional. En el mateix sentit, el fiscal ha recordat que De Juana no es va presentar la setmana passada a l'Audiència Nacional espanyola, on estava citat.

Per contra, l'advocat Shawn Devine ha assegurat que el seu client ha col·laborat amb la justícia nord-irlandesa, com ho demostra que s'hagi presentat avui voluntàriament en un tribunal de Belfast en resposta a l'ordre de recerca i captura de la justícia espanyola.

Les dues parts han debatut sobre els paral·lelismes entre el delicte d'enaltiment del terrorisme, tipificat pel Codi Penal espanyol, i el de glorificació del terrorisme, definit per les lleis britàniques. D'això dependrà en gran part que es decideixi o no l'extradició de De Juana.

El jutge Burguess ha reconegut en la vista que cal "aclarir si l'ofensa és susceptible de derivar en extradició", ja que la pena possible no superaria els tres anys de presó. Per aclarir els seus dubtes, el jutge ha demanat una traducció a l'anglès del Codi Penal espanyol.

De Juana, que va sortir de la presó a l'agost –després de complir 18 anys de presó per 25 assassinats comesos als anys 80 i una última condemna, d'un any i mig, per un delicte d'amenaces arran d'un article que va publicar– i, segons la policia, es va traslladar immediatament a Dublín, on es va estar a casa de l'exdirigent de l'IRA James Monaghan, segons va informar ell mateix fa dos mesos quan va anar a l'ambaixada espanyola per sol·licitar un passaport que li van denegar. Fa unes sis setmanes, segons el seu advocat, va arribar a Irlanda del Nord, on intenta refer la seva vida i s'ha apuntat a classes d'anglès i s'ha donat d'alta en una oficina de col·locació per buscar feina, assegura el lletrat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.