Política

Europa

Set morts en l’onada d’incendis que afecta el centre i el nord de Portugal

Prop de cinc mil bombers treballen amb més de 1.400 dotacions i trenta mitjans aeris per controlar més de setanta incendis

L’autopista entre Lisboa i Porto està tallada a Aveiro, un dels districtes més afectats pels focs

Els incendis que des d’aquest cap de setmana afecten les regions del centre i el nord de Portugal ja han deixat set morts. Els últims són tres bombers, dues dones i un home, que han perdut la vida aquest dimarts quan es dirigien a combatre un foc a Nelas, al districte de Viseu (Centre). Segons ha explicat el comandant de la Protecció Civil André Fernandes, el vehicle on viatjaven les tres víctimes ha estat engolit per les flames a la localitat de Tábua. La Protecció Civil portuguesa ha confirmat avui la mort d’una altra persona, sense donar-ne més detalls, però segons mitjans locals, seria un civil. Les autoritats ja van informar ahir de la mort d’un altre bomber i de dos civils. Els focs també han provocat prop d’un centenar de ferits.

El govern ha decretat la situació d’alerta per perill d’incendi fins al final del dijous. Aquest vespre hi ha més d’una setantena d’incendis en curs que mobilitzen més de 1.400 dotacions dels bombers i més de 4.700 efectius, així com una trentena de mitjans aeris.

Una de les zones que més preocupa aquest dimarts és l’àrea entre el districte d’Aveiro, al nord de la Regió Centre, i l’àrea metropolitana de Porto, al sud de la Regió Nord. Els focs han cremat almenys deu mil hectàrees, han destruït desenes de cases i han obligat a tallar carreteres i autopistes com l’A25, l’A13 i l’A1, que connecta Lisboa i Porto.

En aquesta àrea el vent bufa amb ratxes superiors als 70 Km/h i la humitat és molt baixa, cosa que facilita la propagació de les flames i dificulta el combat a les flames. A més, l’espès núvol de fum que cobreix el perímetre dels focs obstaculitza la feina dels mitjans aeris. Els municipi d’Albergaria-a-Velha, Sever do Vouga i Oliveira de Azeméis, tots tres al districte d’Aveiro, són els que més preocupen les autoritats aquest dimarts. Aquesta zona ja va patir l’onada d’incendis que entre juny i octubre de 2017 va deixar més d’un centenar de morts arreu del país.

La Policia Judicial ha detingut almenys 29 persones aquest any com a sospitosos de provocar incendis, una desena dels quals des de finals d’agost.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.