Política

estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

El baròmetre de setembre atorga als socialistes una estimació de vot del 33%, quatre punts i mig més que el PP (28,5%)

El Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) ha fet públic aquest dimarts el baròmetre del mes de setembre manté al PSOE com a força més votada. El primer sondeig publicat després del retorn del president Carles Puigdemont i la investidura del socialista Salvador Illa com a president de la Generalitat, que apunta que el PSOE guanyaria les eleccions amb el 33% dels vots i un avantatge de quart punts i mig percentuals per sobre del PP, que obtindria el 28,5% de les paperetes. El PSOE s’escapa de la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo, que recula 1,7 punts des del juliol.

L’enquesta recull també que la formació de l’extrema dreta espanyola Vox s’aprofita d’aquesta caiguda de la dreta convencional, que puja del 12,2% de juliol al 13,1% de setembre, nou dècimes més que el juliol. Els de Santiago Abascal serien la tercera força política seguida de Sumar. Després d’un cicle de derrotes electorals, el CIS porta bones notícies per la plataforma de Susana Díaz, que passa del 6,6% de juliol al 7,8% de setembre. Per contra, per Podem, les notícies no són tan bones. Segons el sondeig la formació liderada per Ione Belarra i Irene Montero perdria s baixaria del 4% del juliol al 3,6%.

Pel que fa als partits catalans, ERC superaria per poc a Junts. Concretament, els republicans aconseguirien l’1,4% dels vots, mentre que la formació del president Puigdemont es quedaria en l’1,3%. Totes dues formacions perdrien tres dècimes respecte del juliol. D’acord amb l’enquesta feta entre el 2 i el 6 de setembre, si celebressin ara eleccions generals, S’ha Acabat la Festa de l’ultra Alvise Pérez, sense representació al Congrés, però si al Parlament Europeu, obtindria el 2,9% dels vots, dues dècimes més que el sondeig de juliol que li donava un 2,7% de les paperetes.

Pel que fa als bascos, EH Bildu, amb l’1,1% dels vots, tornaria a superar el PNB, que es quedaria amb el 0,9% de les paperetes.

Els gallecs independentistes del BNG, per la seva banda, continuaria amb la seva línia ascendent. Sumaria dues dècimes més respecte del juliol i se situaria en el 0,8% dels vots, mentre que Coalició Canària (CC) es manté en el 0,3% i els de la dreta navarresa UPN en el 0,1%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys tres morts en una segona onada d’explosions d’aparells sense fils al Líban

Barcelona
unió europea

Els Països Baixos demanen deixar de complir el pacte migratori de la UE

barcelona
estat espanyol

El PSOE amplia l’avantatge sobre el PP en el primer CIS després de la investidura d’Illa

barcelona
Política

El govern regularà els usos dels habitatges per prioritzar l’accés “a un preu raonable”

barcelona
política

Albiol demana “mesures urgents” per actuar contra la multireincidència

Badalona
estat espanyol

Ábalos desafia el PSOE i reclama la seva readmissió com a afiliat

barcelona

El nou alcalde refà el cartipàs municipal

ESPARREGUERA
Política

El TSJC arxiva les autoinculpacions de diputats de Junts pel retorn de Puigdemont

barcelona
Política

Illa visita la Zarzuela per “normalitzar” les relacions amb Felip VI

barcelona