Política

CiU proposa que Catalunya es triï pel seu compte els eurodiputats

El grup parlamentari de CiU defensarà dimarts que ve al ple del Congrés una proposició per reformar la llei electoral amb la finalitat que a les eleccions europees, si pot ser abans de les de juny del 2009, els diputats s'elegeixin per comunitats autònomes i no amb la circumscripció estatal que regeix actualment.

A la proposta de CiU, es recorda que alguns països de la Unió Europea (UE), com França, Alemanya o Itàlia, ja compten amb circumscripcions d'àmbit territorial per als comicis europeus i que això contribueix a acostar els elegits als electors.

La seva idea, compartida per altres formacions, és obrir la porta perquè les comunitats autònomes més poblades puguin, si així ho decideix el seu Parlament, establir una circumscripció d'àmbit autonòmic per als comicis europeus, on s'elegiria un nombre d'eurodiputats corresponent al seu electorat, sempre que en siguin dos com a mínim.

Les que no arribin a aquest mínim i les que no vulguin constituir-se en circumscripció autonòmica, així com les ciutats autònomes de Ceuta-Melilla, s'integrarien a la circumscripció estatal.

L'autor de la iniciativa, Jordi Xuclà, considera "inacceptable" que l'Estat de les autonomies mantingui una circumscripció única per a aquests comicis, "cosa que no succeeix ni en estats unitaris com França o Itàlia". "No pot ser que després de 30 anys de desenvolupament constitucional, el sistema de representació d'Espanya al Parlament Europeu continuï sent de llista única", s'ha queixat.

Segons la seva opinió, aquesta reforma no pot esperar la subcomissió que es crearà al Congrés per reformar la llei electoral ja que, en el cas de les eleccions europees de juny de 2009, "els terminis apressen". "O es pren en consideració la proposició de llei aquest mes de setembre o no arribarem a temps per a les pròximes eleccions europees", ha afirmat Xuclà.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.