Política

El PP i el PSOE no es posen d'acord sobre la dissolució dels ajuntaments d'ANB

Política

El PP i el PSOE estan d'acord amb què "cal fer fora" de les institucions a Acció Nacionalista Basca (ANB), però el desacord amb les formes ha fet que el debat sobre aquesta qüestió que podria haver tingut lloc durant el ple del Congrés de la setmana que ve s'hagi retardat fins al febrer.

Els socialistes han vetat a la Junta de Portaveus del Congrés dels Diputats el debat amb caràcter d'urgència de la proposició no de llei del PP perquè es dissolguin els 42 ajuntaments del País Basc i Navarra en què governa ANB.

Segons els procediments del Congrés, per incloure a l'ordre del dia d'un ple una iniciativa que encara no ha estat publicada al Butlletí de les Corts Generals, com passava amb la proposició del PP, calia l'unanimitat de la Junta de Portaveus, però finalment el PSOE s'hi ha oposat.

El no del PSOE
El portaveu del PSOE al Congrés, José Antonio Alonso, ha justificat l'oposició del seu grup a la moció en el fet que el PP hagi presentat la proposta sense consultar-los prèviament. "Si estem d'acord, les coses cal parlar-les abans de fer-les", ha assenyalat Alonso.

Alonso ha remarcat que estan d'acord amb el PP però que considera que cal actuar sense urgència "amb rigor, fermesa i fortalesa, però també amb rigor legal". El portaveu del PSOE ha aclarit que el govern espanyol treballa perquè ANB i "cap succedani" de l'entorn d'ETA no estigui present en cap institució democràtica.

Des del PP, però, Soraya Sáenz de Santamaría ha expressat la seva sorpresa pel veto del PSOE a la seva  proposició no de llei assegurant que "hi ha motius més que suficients" per procedir a la dissolució dels ajuntaments d'ANB i amb caràcter d'urgència.

La de Rosa Díez, prospera
Amb tot, el ple del Congrés votarà el pròxim 16 de desembre una moció de la diputada de UPyD, Rosa Díez, sobre la dissolució dels ajuntaments governats per ANB. Díez podrà forçar una votació perquè aquest dimecres preguntarà a l'executiu espanyol sobre aquesta qüestió en la sessió de control. D'aquesta manera i segons el procediment del Congrés, la setmana que ve es debatrà la moció corresponent, on Díez ha anunciat que inclourà una votació sobre la dissolució dels ajuntaments d'ANB.

Amb tot, el PP ha rebutjat la possibilitat d'aprofitar la moció d'UPyD per plantejar les seves demandes al ple del Congrés. Sáenz de Santamaría ha garantit que el PP utilitzarà els mecanismes parlamentaris per poder debatre les seves propostes.

El PNB, en contra
Des del PNB, el seu portaveu al Congrés, Josu Erkoreka, considera que no existeix cap base legal per dissoldre en bloc els 42 ajuntaments d'ANB al País Basc i Navarra, tot i que ha expressat la seva disposició a estudiar alguns casos concrets per veure si et pot aplicar en algun d'ells la llei de bases de règim local.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Cimera de l’OTAN

Zelenski veu “molt a prop” l’adhesió d’Ucraïna a l’Aliança

Barcelona
ESTATS UNITS

Els donants s’impacienten amb Biden i la seva resistència a plegar

BARCELONA
Guerra a Ucraïna

Washington i Berlín frustren un complot rus per matar un fabricant d’armes

Barcelona
judicial

Aguirre va denegar l’amnistia a Puigdemont obviant a la fiscalia

barcelona
Estat espanyol

Un informe de la UCO descarta la participació de Gómez en adjudicacions

Barcelona
Cimera de l’OTAN

La Xina “deplora” l’acusació de l’Aliança de donar suport a Rússia

Barcelona
política

Benvinguda a punt per rebre demà els cinc exiliats de Suïssa

barcelona

Josep Campmajó torna de l’exili aquest divendres

girona
Rússia

El Kremlin inclou la vídua de Navalni a la llista de “terroristes”

Barcelona