El darrer viatge del ‘Winnipeg’
Barcelona estrena un mural a la plaça de Pablo Neruda que homenatja el poeta i recorda el vaixell que es va llogar per exiliar republicans
El ‘Vaixell dels Pobles Migrats’ completa la transició de l’espai iniciada el 2017 amb el canvi de nom que va girar full a la Hispanitat
La plaça de Pablo Neruda de Barcelona ha completat la transició iniciada el 2017 amb el canvi de nom per dir adeu a la Hispanitat amb la inauguració d’un mural dedicat al Winnipeg, l’antic vaixell francès llogat gràcies a la intervenció de Pablo Neruda, aleshores cònsol especial per a la immigració espanyola, i del govern xilè per posar-lo a disposició, l’any 1939, dels republicans exiliats de la guerra.
Es tracta d’una vella reivindicació dels veïns del barri de la Sagrada Família, que aconsegueixen així dotar l’entorn de contingut com a espai de memòria en homenatge a Neruda, en el context del 120è aniversari del seu naixement.
Obra del reputat artista Roc Blackblock conjuntament amb el també muralista xilè Alejandro Mono González, la intervenció d’art urbà, titulada Vaixell dels Pobles Migrats, ocupa la paret mitgera de l’edifici d’habitatges del carrer de Lepant, 221, d’uns 480 metres quadrats. La seva realització completa el projecte de record de la figura de Neruda, impulsat anys enrere pel moviment associatiu del barri, coincidint amb la reurbanització i el canvi de nom de la plaça. Aquell replantejament de l’espai públic va deixar al descobert la mitgera de grans dimensions, que provocava un fort impacte visual. Els veïns van proposar, aleshores, resoldre-ho amb un mural que realcés Neruda i simbolitzés la vinculació del poeta, i de Xile, amb Barcelona.
En concret, la imatge final de la creació és una composició figurativa realista que recorda l’imaginari visual de la fotografia antiga i que mostra el detall d’una maleta sostinguda per la nansa per les dues mans d’una figura aparentment femenina. A la superfície de la maleta es representa el fragment d’un vaixell ple de camins i cases com a al·legoria dels pobles migrants, de plena actualitat. Així, la maleta que representa l’exili es mostra, segons els seus autors, “plena de records i dolor, però també d’esperança i futur”.
Art i memòria
El procés de creació de la imatge ha estat fruit de la col·laboració entre dos artistes que operen amb llenguatges i en contextos molt diferents, però que s’han unit per treballar a distància la conceptualització d’una composició simbòlica en què els dos estils queden integrats. Blackblock és conegut pel seu treball al voltant de la recuperació i divulgació de la memòria. El 2019, havia fet els murals narratius de l’exposició Els viatgers del ‘Winnipeg’,i el gener passat, coincidint amb els actes del Dia Internacional de Commemoració en Memòria de les Víctimes de l’Holocaust, va inaugurar a Flix el mural La fragilitat de la llibertat, que culminava un projecte educatiu impulsat pel Memorial Democràtic, el Departament d’Educació i l’Ajuntament d’aquest municipi de la Ribera d’Ebre per sensibilitzar el jovent en matèria de memòria democràtica i drets humans. Al març, també va estrenar un mural en record de Salvador Puig Antich a la plaça de Vallcarca batejada popularment com d’Uri Caballero. Per la seva part, el Mono González té una llarga trajectòria reconeguda pels seus murals de temàtica social.
Pel Districte de l’Eixample, la nova obra de la plaça de Pablo Neruda és un bon exemple de plantejament d’intervenció d’art urbà en què “existeix una coherència sòlida entre la proposta artística i la seva ubicació a l’espai públic”. “Hi ha un lligam ben tramat entre la imatge de la representació, l’espai físic on s’ubica i la voluntat de les persones que habiten i utilitzen aquell espai”, asseguren.
L’impuls del moviment associatiu del barri ha aconseguit generar els consensos i la cooperació necessària entre els diferents agents implicats per fer realitat el mural, inaugurat amb un acte festiu, aquest mes, amb la participació del regidor de l’Eixample, Jordi Valls; Javier Velasco, ambaixador de Xile; els dos artistes; representants d’associacions veïnals, i nebots del poeta. S’hi va escenificar el vaixell Winnipeg, hi va actuar el cantautor Paco Ibáñez i s’hi van llegir, és clar, poemes de Pablo Neruda.