Política

política

Puigdemont i Comín seguiran insistint en la via judicial per defensar els seus drets com a eurodiputats

Denuncien que la sentència del TJUE obre la porta a què altres estats imposin requisits contraris al dret europeu

L’expresident Carles Puigdemont i l’exconseller Toni Comín no només han lamentat avui la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) d’avalar la negativa de l’Eurocambra de reconèixer-los a com a eurodiputats a l’inici de la legislatura 2019-2024 perquè “obre una porta perquè d’altres estats membres de la UE puguin imitar l’exemple d’Espanya i inventar requisits contraris als principis de la democràcia (...) per subvertir el resultats electorals del seu país” sinó que han anunciat que seguiran lluitant pels seus drets obrint noves vies judicials. De fet, la mateixa sentència admet que no pot entrar en el fons de la qüestió perquè el Parlament Europeu no té marge per qüestionar la llista final d’eurodiputats que envia Espanya, encara que exclogui membres que no han jurat la Constitució, com va ser el cas, però apunta que la qüestió es pot resoldre per la via judicial espanyola. En un comunicat, Puigdemont i Comín remarquen que la sentència obre dues vies per decidir si el requisit fixat per la legislació espanyola per incloure en la llista d’eurodiputats que envia a Brussel·les els candidats guanyadors –prometre presencialment la Constitució espanyola– és o no conforme al dret europeu. Una de les opcions és demanar a les autoritats judicials estatals que presentin una qüestió prejudicial sobre aquest assumpte al TJUE. Aquesta via, avancen Puigdemont i Comín, l’activaran “de manera immediata”. La sentència també recorda la possibilitat de presentar un recurs d’incompliment contra l’estat espanyol, via que també estudiaran els eurodiputats de Junts, “partint de la base que aquesta via de recurs està reservada, a priori, als estats membres de la UE i a la Comissió Europea”.

Puigdemont i Comín mostren la seva sorpresa per la decisió del tribunal europeu, sobretot perquè l’advocat general del TJUE va fer un informe al mes d’abril on retreia al president del Parlament Europeu que va negar l’escó als dos polítics de Junts que posés “en qüestió els resultats electorals oficialment proclamats”. Remarquen, a més, que la sentència avui coneguda no entra en el fons de la qüestió que van plantejar al tribunal, que era si un estat pot posar requisits incompatibles amb el dret europeu per impedir que un eurodiputat electe pugui ser reconegut com a tal per part del Parlament Europeu”.

El comunicat dels eurodiputats de Junts conclou que estan especialment preocupats pel fet que mentre el TJUE no deixi resolta de manera definitiva la pregunta de si un estat pot fixar requisits que passin per davant dels resultats electorals, queda oberta la porta “perquè d’altres estats membres de la UE puguin imitar l’exemple d’Espanya i inventar requisits contraris als principis de la democràcia i incompatibles amb el dret europeu per subvertir el resultats electorals del seu país”, el que implica “un dany irreparable per a la democràcia europea.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia