Política

Ridao demana a la Generalitat que reclami judicialment l'anul·lació del procés a Companys

ERC ha disparat el primer tret del que ha de ser la seva última batalla perquè es revisi i s'anul·li el procés judicial amb què el règim franquista va condemnar a mort Lluís Companys, afusellat el 15 d'octubre de 1940. El secretari general del partit, Joan Ridao, ha aprofitat la inauguració de l'exposició Lluís Companys, polític fins a la mort, presentada aquest diumenge a Blanes, per anunciar que reclama al govern de la Generalitat que iniciï "immediatament" els tràmits per presentar la demanda d'anul·lació a l'Audiència Nacional.

L'objectiu de Ridao és posar "a prova" la llei de memòria històrica aprovada a les Corts espanyoles a finals de 2007. ERC no hi va votar a favor perquè la trobava insuficient, però vol que se n'apliqui un precepte introduït en el text per Izquierda Unida i ICV: el de la "il·legitimitat" dels tribunals franquistes. L'autor del concepte va ser l'exfiscal Carlos Jiménez Villarejo. Segons ha explicat Ridao a l'AVUI.cat, els impulsors del precepte interpreten que obre la porta a les demandes que es vulguin presentar, cas per cas, per reclamar l'anul·lació de sentències dictades per aquests tribunals "il·legítims".

"Nosaltres defensàvem que aquests judicis s'havien d'anul·lar políticament i tots de cop, en lloc de fer passar els descendents de les víctimes per un via crucis judicial", recorda Ridao. Tanmateix, com que la llei està vigent, els republicans es proposen fer-la aplicar, i volen que sigui la Generalitat qui tibi del carro.

De moment, ERC no ha demanat res formalment al govern del qual forma. "La meva petició pública d'avui és el primer pas, i es concretarà més en les pròximes setmanes, ja veurem com", ha puntualitzat Ridao.

Dilluns de la setmana que ve, Companys tornarà al protagonisme en un acte de desgreuge al palau de la Generalitat en què representants de l'Estat francès i d'Alemanya homenatjaran el president màrtir, capturat per la Gestapo a la França ocupada i entregat a Franco amb el vistiplau del règim francès col·laboracionista. El cicle es completarà, el 15 d'octubre, amb la commemoració anual de l'afusellament, que aquest any arriba al 68è aniversari.

Els republicans esperen que aquest període dedicat a Companys obligui a posicionar-se els altres socis de govern, especialment ICV, que va votar a favor de la llei i que va impulsar la introducció del precepte que ERC pretén utilitzar.

Fins ara, el partit sempre s'havia resistit a utilitzar l'únic via possible: presentar al Tribunal Suprem un recurs de revisió, com han fet les germanes de Salvador Puig Antich dues vegades i dues vegades els ha sigut denegat. "Els historiadors sempre han recomanat evitar aquesta via en el cas de Lluís Companys, perquè és pràcticament impossible que funcioni i no ens podíem permetre un fracàs", argumenta el secretari general d'ERC. Precisament per no llançar-se sols al precipici amb la via alternativa i inèdita que proposen ara volen que la Generalitat els faci d'escut.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
política

El Govern veu vergonyós el cartell contra Maragall i se’n desvincula

barcelona
política

El 93% dels votants del 12-M repetiria el vot a les eleccions catalanes

barcelona
política

El Govern sol·licitarà l’amnistia també per als policies

barcelona
societat

La Caixa de Solidaritat va ajudar 135 persones el 2023, una desena més que l’any anterior

barcelona
política

25 de juliol: Ple del Parlament per aprovar el nou vot telemàtic

barcelona
judicial

Puigdemont, Alay i Boye es querellen contra el jutge Aguirre

barcelona
GUERRA A EUROPA

Orbán es reuneix amb Zelenski a Kíiv, per primer cop des de la invasió russa

BARCELONA

Junts abandona el govern per discrepàncies greus amb l’alcalde

lloret de mar
GUERRA A GAZA

Almenys vuit morts en nous atacs israelians a Khan Iunis, al sud de la Franja

BARCELONA