Política

L’Ajuntament de Blanes recupera els ajuts a famílies per pagar l’IBI

Un dels temes més destacats del ple municipal de Blanes d’aquest mes de setembre celebrat ahir a la nit va ser recuperar els ajuts a famílies que paguen l’Impost de Béns Immobles (IBI) del seu habitatge habitual. D’aquesta manera, es torna a poder optar a rebre’ls després que no s’havia fet des de l’any 2021. Hi poden accedir les famílies que siguin propietàries, o bé que són llogaters però també paguen l’IBI de l’habitatge on viuen.

A banda de tornar a activar aquests ajuts, també s’han millorat les condicions que hi havia hagut fa tres anys. Un dels canvis ha estat que s’elimina el condicionant que hi havia al 2021 respecte el nombre de vehicles màxims de què podia disposar la família: abans si en tenien més de tres no es podia accedir, i ara s’ha eliminat de manera que no es té en compte quants vehicles es tenen.

Una altra millora és que abans la suma de l’import del valor cadastral dels immobles que estaven a un mateix nom no podia superar els 60.000 euros, i ara només es té en compte l’import de l’habitatge habitual. Amb aquesta modificació, s’eliminen les situacions injustes que impedien poder accedir-hi.

D’altra banda, també s’ha canviat un altre concepte relatiu a l’import màxim que poden tenir les unitats de convivència, incloses les famílies monoparentals. Fins al 2021 els ingressos anuals havien de ser inferiors a 24.000 euros, i ara el topall s’ha augmentat fins als 26.000 euros. Per últim, una altra millora és que s’ha triplicat la partida destinada a aquests ajuts, que han passat a ser de 150.000 euros després que el límit havia estat en els 50.000 euros.

Se’n va encarregar de presentar aquest punt el tinent d’alcalde d’Hisenda, Jordi Calvet, qui va remarcar que, amb els canvis introduïts, beneficiarà la ciutadania que no disposa de prou recursos. es sol·licituds per poder accedir a aquests ajuts està previst que entri en vigor a mitjans del mes de novembre. El punt es va aprovar amb els vots de gairebé totes les forces polítiques llevat de la CUP, que es va abstenir.

Un altre dels punts destacats de la sessió d’ahir també tenia a veure amb l’Àrea d’Hisenda, ja que es presentaven per a la seva aprovació inicial les Ordenances Fiscals i Preus Públics per a l’any 2025. En general, es queden amb els mateixos valors que les que hi ha actualment vigents. L’únic augment és del 3’3% en l’IBI, així com la recuperació de la taxa per la tinença de gossos i gats, entre d’altres.

També s’han aplicat diversos ajustos tècnics per adaptar alguns serveis als costos reals que tenen avui dia, com per exemple la retirada de nius de gavians i gavines caigudes dins de propietats privades, així com per retirar nius i eixams d’abelles, vespes i vespes asiàtiques. D’altra banda, també s’ha modificat el preu públic per a la venda d’entrades al Teatre de Blanes amb una nova proposta que incorpora una segmentació dels preus en funció de la ubicació dels seients. Les ordenances i preus públics es van aprovar amb els vots a favor de l’equip de govern i l’abstenció de la CUP, mentre que la resta de grups ho van fer en contra.

L’alcalde demana respecte als treballadores/es municipals

Abans de començar el debat del ple Jordi Hernández va llegir un Comunicat d’Alcaldia en relació als comentaris poc respectuosos dirigits cap a treballadors i treballadores que s’han pronunciat durant els darrers plens municipals. L’alcalde va recordar que les sessions plenàries són un espai de treball i de discussió política on ha de prevaler el respecte tant entre càrrecs electes com amb els treballadors municipals.

També va remarcar la obligació que tenen tots els membres, tant de l’alcalde com dels regidors i regidores, de respectar els servidors i servidores públiques, i per tant es considera inadmissible que s’utilitzi el ple municipal per faltar al respecte o posar en dubte la feina que fan. Per últim, Jordi Hernández també va esmentar el Codi d’Ètica i Bon Govern Local de l’Ajuntament de Blanes que regula tots aquests aspectes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia