Política

pròxim orient

Netanyahu rebaixa el to i admet que estudia la proposta d’alto el foc al Líban

Israel no afluixa i manté els atacs contra el país veí

Mata nou membres d’una mateixa família al sud i cinc soldats sirians en un bombardeig a una base militar prop de la frontera siriana-libanesa

El primer ministre israelià, Benjamín Netanyahu, ha assegurat aquest divendres que equips israelians es van reunir aquest dijous per estudiar la proposta d’alto el foc nord-americana al Líban i que les discussions continuaran en els pròxims dies, a més d’afegir que valorava els esforços que estaven fent els Estats Units per promoure l’estabilitat i la seguretat a la regió.

“Els nostres equips s’han reunit per discutir sobre la iniciativa dels Estats Units i sobre com podem avançar cap a l’objectiu compartit de facilitar un retorn segur de la gent a casa seva”, ha apuntat en un breu comunicat publicat aquest divendres l’oficina del primer ministre israelià i recollit per Efe, on s’afegeix: “Continuarem les discussions durant els pròxims dies”.

Un comunicat que arriba després que el ministre d’Afers Estrangers israelià, Israel Katz, hagués dit que no hi haurà alto el foc al nord, on els caces israelians estan duent a terme el bombardeig més letal contra el país veí en dècades i que Netanyahu hagués informat que havia ordenat a l’exèrcit continuar colpejat amb “totes les forces” la milícia xiïta libanesa Hezbol·là. La Casa Blanca va presentar dijous una proposta impulsada juntament amb l’Estat francès per a un alto el foc temporal de 21 dies al Líban amb l’objectiu d’obrir “un espai de negociació” que permeti trobar una solució diplomàtica al conflicte. Els Estats Units i l’Estat francès es neguen a donar per morta la via diplomàtica i mantenen la pressió sobre Israel perquè accepti la proposta de treva.

Tot i el canvi de to que sembla indicar el comunicat del primer ministre israelià obrint-se a continuar debatent sobre la proposta d’alto el foc franco-nord-americana, Israel manté la pressió bèl·lica al Líban i continua concentrant forces a la frontera nord, moviment que semblaria avalar la tesi d’una possible incursió terrestre. L’aviació de combat israeliana bombardeja, per cinquè dia consecutiu, el Líban, en el marc de l’operació més letal llançada sobre el país veí en dècades que ja suma més de 700 morts, prop de dos mil ferits i desenes de milers de desplaçats. Els avions de combat israelians continuen acarnissant-se especialment al sud del Líban, on un nou atac ha matat nou membres d’una mateixa família, entre ells quatre nens.

Un altre bombardeig ha mort cinc soldats sirians en una instal·lació militar a la frontera entre Síria i el Líban, prop de Damasc, segons l’agència oficial siriana de notícies SANA.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.