Política

Universitats

El govern a tornarà a baixar les taxes universitàries i preveu un pressupost proper als 1.500 milions

Montserrat reconeix estar “preocupada” per la nova selectivitat i es reunirà amb el professorat de Batxillerat la setmana que ve

La consellera de Recerca i Universitats, Núria Montserrat, s’ha compromès a tornar a rebaixar les taxes universitàries de cara al curs que ve i a incrementar el recursos, amb un pressupost que preveu s’apropi als 1.500 milions d’euros tal com van reclamar els rectors de les universitat públiques en l’anomenada Declaració de Calonge, l’abril passat. La consellera ha comparegut aquest divendres al Parlament per desgranar els principals eixos d’actuació del seu departament, entre els quals també hi ha reforçar el sistema de recerca i l’impuls de l’ús del català. Sobre aquest última qüestió, ha anunciat que entre els propers 3 i 6 mesos s’articularà, juntament amb la conselleria de Política Lingüística, un calendari d’actuació per “garantir l’ús del català com a llengua pròpia a universitats i investigació”.

A més, Montserrat ha mostrat la seva “preocupació” pel nou model de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) que entren en vigor al juny i que encara no s’han detallat. Amb tot, ha volgut enviar un missatge de “tranquil·litat” a l’alumnat, famílies i docents, assegurant que durant aquest setembre ja han començat a treballar amb el departament d’Educació i que s’està seguint el calendari previst. De fet, ha anunciat que la setmana que ve es reunirà amb professors de Batxillerat precisament per parlar de les noves PAU.

Per treballar en la millora de condicions d’accés dels estudiants amb situacions socioeconòmiques més desfavorables, a part de seguir amb la política reducció de preus iniciada fa uns anys, ha anunciat que treballa per igualar tots els preus dels graus i màsters habilitants (els que habiliten per exercici una activitat professional, com el de professorat) al nivell més baix reduint alhora un 30· els no habilitants. A més, ampliarà la gratuïtat de la matrícula a les famílies monoparentals, amb una despesa prevista de 14 milions d’euros.

Sobre la recerca, Montserrat ha explicat que la peça angular serà el desplegament de la Llei de la ciència però també l’impuls de projectes estratègics per situar Catalunya internacionalment en recerca en àmbits com els semiconductors, la investigació sanitària o les tecnologies verdes. A més, ha defensat la ciència oberta i una estratègia catalana d’igualtat de gènere a la ciència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia