Política

Política

Espadaler comparteix amb l’Associació de Micropobles la defensa dels jutges de pau

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha mantingut avui, a Riner, una reunió amb l’Associació de Micropobles de Catalunya (AMC), presidida per Joan Solà, també alcalde de la localitat, un municipi de 267 habitants. En aquesta reunió, Espadaler ha informat que ahir en la reunió al Palau de la Generalitat va traslladar al ministre de justícia “la voluntat del govern català de preservar la figura del jutge de pau, en el marc de les futures oficines municipals de justícia que es preveuen al Projecte de llei orgànica de mesures en matèria d’eficiència del servei públic de justícia”.

La tramitació del Projecte de llei estableix la creació d’oficines de justícia als municipis, aspecte que, per al Govern, no pot representar la desaparició de la figura del jutge de pau, arrelada a Catalunya i recollida en l’article 108 de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya (EAC): un sistema de justícia de proximitat que té per objectiu resoldre conflictes menors amb celeritat i eficàcia.

El conseller ha remarcat que el jutge de pau “és una figura important, particularment als petits municipis, que contribueix positivament a la resolució de conflictes, evitant-ne la judicialització”.

La visita, que respon a una invitació del president de l’Associació, Joan Solà, s’emmarca també en la voluntat de territorialitzar els serveis públics. Es tracta de garantir que tota la ciutadania, amb independència del seu lloc de residència –grans ciutats o petites localitats– hi tingui accés amb igualtat d’oportunitats. Una de les problemàtiques del pobles petits i disseminats, amb poca població, és l’accés als serveis, en general, i als serveis públics en particular.

La reunió ha servit, a més a més, per fer una diagnosi conjunta sobre la realitat d’aquests petits municipis de menys de 1.000 habitants –prop de 500 repartits per tot Catalunya– i compartir els grans reptes i les diverses problemàtiques, entre les quals hi ha també l’accés als serveis públics en àmbits com el de la justícia o l’atenció a les víctimes. Els micropobles representen la Catalunya més despoblada, amb menys infraestructures i, per tant, amb unes necessitats més específiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.