Política

pròxim orient

Israel colpeja el Iemen sense afluixar l’ofensiva al Líban

Gaza, Cisjordània i, ara, el Líban són els tres fronts habituals amb Israel en la guerra que engoleix l’Orient Mitjà, però n’hi ha un quart que rugeix amb força. Israel va bombardejar, ahir, posicions dels houthis, la milícia iemenita que amenaça vaixells comercials al mar Roig suposadament en suposat a la franja de Gaza. Hi va haver 4 morts i 29 ferits.

El dia abans, els houthis havien reivindicat un atac frustrat contra l’aeroport Ben Gurion de Tel Aviv. Ahir, Israel va bombardejar el port de Hodeida, controlat per la milícia. Al juliol, els israelians també van llançar un atac similar contra el mateix port en resposta al míssil houthi que, aquell cop sí, va arribar a tocar a terra i va matar un israelià.

Mentrestant, el Líban patia, ahir, el setè dia consecutiu amb desenes –si no centenars– de morts arran dels atacs israelians. L’ofensiva israeliana contra Hezbol·là, que dilluns va escalar a guerra total amb més de 500 víctimes mortals en un sol dia, va bombardejar, ahir, diferents punts del país, amb conseqüències fatals.

A Baalbek, a 60 quilòmetres de la frontera, un míssil va deixar 21 persones mortes. A Saida, ciutat costanera, un altre en va deixar 24. A tot el país, hi ha crides per donar sang. Les autoritats israelianes diuen voler retornar els ciutadans del nord d’Israel a les seves cases i asseguren que han de canviar la realitat a l’altra banda de la frontera. Els seus atacs, afirmen, apunten contra la milícia libanesa Hezbol·là, però cada dia hi ha desenes de víctimes civils. Els darrers dos dies, també hi ha hagut 14 paramèdics assassinats.

Una setmana de guerra deixa un milió de persones expulsades de casa seva pels bombardejos, el 20% de la població del Líban. “És la major crisi de desplaçats que hagi vist mai el Líban”, deia, ahir, el primer ministre en funcions, Najib Mikati.

Al país, hi ha oberts 787 refugis per acollir al voltant de 118.000 persones desplaçades, un esforç insuficient. L’ONU va anunciar, ahir, un projecte per assistir un milió de persones pel que fa a l’alimentació. Hezbol·là va llançar atacs contra bases militars dins d’Israel, fent sonar sirenes. Però el conflicte entre Israel i la milícia continua sent desproporcionat: més del 80% dels atacs entre tots dos des d’octubre del 2023 els ha llançat el cantó israelià.

Funeral de Nasral·là

Els equips de rescat van trobar el cos de Hassan Nasral·là, líder de Hezbol·là durant tres dècades, però no se sap on ni quan serà el funeral per por d’atacs israelians. Nasral·là va morir en el bombardeig colossal de divendres, en què s’espera que les víctimes mortals es comptin per centenars. Haixem Sefiadín, possible nou líder de Hezbol·là, va mostrar, fa poc, el compromís amb els combatents palestins: “La nostra història, armes i coets estan amb vosaltres.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia